BiH
0

Sarajevo: Potpisan protokol o zbrinjavanju maloljetnika

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Emina Dubravić, direktor Disciplinskog centra za maloljetnike Samir Suljagić i direktor Doma za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba Goran Ćorić potpisali su danas u Sarajevu Protokol o saradnji, čiji je cilj međusobna pomoć u prevazilaženju tekućih problema, racionalizacija i efikasnije korištenje budžetskih sredstava.

Kao prvi oblik saradnje na osnovu ovog protokola potpisnici su se saglasili da Dom za socijalno zdravstveno zbrinjavanje, u okviru svojih mogućnosti, priprema obroke za maloljetnike kojima je izrečena odgojna mjera upućivanja u disciplinski centar na neprekidni boravak ili na boravak tokom dana u trajanju dužem od šest sati.

Iako to nije bila tema današnjeg događaja, najveći broj novinarskih pitanja odnosio se na problem maloljetničke delikvencije u Sarajevu, posebno nakon što su iz zatvora izašli, i stavljeni pod posebne mjere socijalnog staranja, počinioci brutalnog ubistva starice Ljubice Spasojević.

Ministrica Dubravić je kazala da je to pitanje za više nivoe vlasti, federalni i državni.

Ona je saopćila da je Vladi Federacije i premijeru Nedžadu Brankoviću prije mjesec dana upućeno pismo kako bi se Vlada odredila prema statusu doma za maloljetnike na Humu, ali odgovora još nema.

  • Ono što smo dobili od njih mi ne možemo upotrijebiti. Jesmo dobili saglasnost o ustupanju dijela prostorija na Humu, ali saglasnost ne znači ništa, navela je ministrica Dubravić.

Ona je, također, kazala da je glavni kantonalni tužilac Branko Šljivar dao mišljenje da dom na Humu nije adekvatan prostor i ne može zadovoljiti potrebe, te se ne može uzeti u obzir za izricanje presuda maloljetnicima koji su počinili teška krivična djela.