BiH
0

Sarajevo: Potpisan protokol o saradnji između ministarstava pravde BiH i Crne Gore

FENA
Ministri pravde BiH i Crne Gore Bariša Čolak i Miraš Radović potpisali su danas u Sarajevu Protokol o saradnji između ministarstava pravde dviju zemalja.

Ovim se dokumentom unapređuje saradnja BiH i Crne Gore u pravosuđu, posebno u modernizaciji pravosudnog sistema, edukaciji zaposlenih u ministarstvima, te saradnji u suzbijanju organiziranog kriminala, korupcije, pranja novca i drugih oblika kriminala.

Ministri Čolak i Radović kazali su da se saradnja odnosi i na izradu novih i inoviranje postojećih zakona u ovoj oblast i na njihovu harmonizaciju s evropskim standarima i najboljom evropskom praksom.

Obje zemlje su opredijeljene za Evropsku uniju i evroatlantske integracije, a uvjet za njihovo približavanje evropskim strukturama su i dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja, kazao je ministar Čolak.

Ministar Radović je ocijenio da je saradnja između pravosudnih organa BiH i Crne Gore dobra i da nema otvorenih pitanja, ali da ima prostora za njeno intenziviranje.

Najavio je da će se raditi na inoviranju Ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoći između BiH i Crne Gore da bi komunikacija između njihovih pravosudnih organa išla željenim tokom.

Potpisani Protokol o saradnji prvi je sporazum između ministarstava pravde BiH i Crne Gore, a najavljeno je da će biti potpisana još dva nova sporazuma.