BiH
175

Sarajevo: Pokrenuta inicijativa za donošenje Zakona o zabrani konzumiranja nargile

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Osnovna škola "Umihana Čuvidina" Sarajevo pokrenula je incijativu za što skorije donošenje Zakona o zabrani konzumiranja nargile.

Navode kako su istražujući problem konzumiranja nargila u Sarajevu došli do poražavajućih rezultata koji govore da sve više maloljetnika, počevši čak i od 12 godine, svakodnevno konzumira nargilu.

Dodaju da rezultati govore kako mladi nisu svjesni, a ni upoznati sa brojnim štetnim posljedicama konzumacije poput glavobolje, agresivnost, ošamućenost, neraspoloženje pa čak i hepatititisa. Posebno upozoravaju kako pušenje aromatičnog duhana najveći utjecaj ima na mozak i pluća.

Oni su se obratili nadležnim institucijama Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo (KS), odnosno Sanitarnoj, zdravstvenoj i farmaceutskoj inspekciji, Zavodu za bolesti ovisnosti KS, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS, Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, koji su ih podržali u inicijativi za dopune i izmjene postojeća tri zakona, odnosno Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina, Krivičnog zakona BIH i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Također, pokrenuli su online peticiju kako bi javnosti skrenuli pažnju za što skorije donošenja zakona.