{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Pokrenuta inicijativa za donošenje Zakona o zabrani konzumiranja nargile

2.4.2016. u 20:59
175
43
Sarajevo: Pokrenuta inicijativa za donošenje Zakona o zabrani konzumiranja nargile
175
Sarajevo: Pokrenuta inicijativa za donošenje Zakona o zabrani konzumiranja nargile
Ilustracija
Osnovna škola "Umihana Čuvidina" Sarajevo pokrenula je incijativu za što skorije donošenje Zakona o zabrani konzumiranja nargile.
Navode kako su istražujući problem konzumiranja nargila u Sarajevu došli do poražavajućih rezultata koji govore da sve više maloljetnika, počevši čak i od 12 godine, svakodnevno konzumira nargilu.

Dodaju da rezultati govore kako mladi nisu svjesni, a ni upoznati sa brojnim štetnim posljedicama konzumacije poput glavobolje, agresivnost, ošamućenost, neraspoloženje pa čak i hepatititisa. Posebno upozoravaju kako pušenje aromatičnog duhana najveći utjecaj ima na mozak i pluća.

Oni su se obratili nadležnim institucijama Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo (KS), odnosno Sanitarnoj, zdravstvenoj i farmaceutskoj inspekciji, Zavodu za bolesti ovisnosti KS, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS, Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, koji su ih podržali u inicijativi za dopune i izmjene postojeća tri zakona, odnosno Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina, Krivičnog zakona BIH i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Također, pokrenuli su online peticiju kako bi javnosti skrenuli pažnju za što skorije donošenja zakona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: