BiH
0

Sarajevo: Podrška potpisivanju konvencije o pravima osoba s invaliditetom

FENA
Koalicija organizacija osoba s invaliditetom BiH organizirala je danas u Sarajevu potpisivanje peticije kojom se želi ukazati na važnost potpisivanja UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i na činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regionu koja nije potpisnica tog dokumenta.

Punkt ispred sarajevske Katedrale, koji je otvoren od 10 do 15 sati, posjetio je veliki broj građana koji su vlastitim potpisom manifestirali solidarnost prema sugrađanima s invaliditetom, ali i društvenu odgovornost spram međunarodnih obaveza naše zemlje.

Inače, sve zemlje iz okruženja već su potpisale UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, a Hrvatska ju je i ratificirala.

Planirano je da delegacija organizacija osoba s invaliditetom 1. aprila predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću preda peticiju s potpisima građana koji su podržali ovu humanu akciju.

Osobe s invaliditetom očekuju od organa vlasti u BiH da do 3. decembra - Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, potpišu UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom kojom te osobe dobijaju dostojanstvo, jednake mogućnosti i ravnopravan odnos u društvu.

Potpisivanje peticije za usvajanje UN-ove Konvencije osoba s invaliditetom u BiH dosad je organizirano u više gradova širom Bosne i Hercegovine, a sakupljeno je oko 13.000 potpisa.

Peticija je dio kampanje organizacija osoba s invaliditetom iz cijele BiH "Konvencija, da!", a dosad su je svojim potpisom širom BiH podržali i predstavnici raznih nivoa vlasti, umjetnici i druge javne bh. ličnosti te mnogi predstavnici medija.

Generalna skupština UN-a usvojila je 13. decembra 2006. godine Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom koju je dosad potpisalo 125 zemalja, dok je 18 zemalja i ratificiralo taj dokument.