{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Počeo trodnevni seminar o evropskim integracijama za državne službenike

F
27.3.2006. u 12:57
0
0
Sarajevo: Počeo trodnevni seminar o evropskim integracijama za državne službenike
0
Sarajevo: Počeo trodnevni seminar o evropskim integracijama za državne službenike
Vjerujem da ćemo u ovoj godini uspješno završiti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju, a siguran sam da je sljedeća runda naš ulazak u Partnerstvo za mir, i to je onaj prvi korak na dugom putu da postanemo ravnopravan član Evropske unije, kazao je direktor Agencije za državnu službu BiH (ADSBiH) Jakob Finci otvarajući danas u Sarajevu trodnevni seminar posvećen pripremama bh. visokih državnih službenika za pristup evropskim integracijama.
Organizator projekta obuke državnih službenika u BiH je ADSBiH. Finansijer je Evropska komisija u BiH, a implementator Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

U pozdravnom govoru predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u organima i institucijama u BiH Finci je podsjetio da je BiH za prvi krug razgovora o stabilizaciji i pridruživanju dobila visoke ocjene «jer je bila dobro pripremljena», te da je i ovaj seminar i organizovan radi dobre pripreme za sve oblasti s obzirom na to da će pregovori trajati do kraja godine.

«Nužno je da se dobro pripremimo. A da bismo se dobro pripremili, moramo znati sve neophodno o Evropskoj uniji, kako bismo mogli s njom razgovarati na ravnopravnopravnoj osnovi», kazao je direktor ADSBiH.

Direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) Osman Topčagić naglasio je danas kako će se «sve više i više uspostavljati direktne veze naših institucija s odgovarajućim partnerima u Evropskoj komisiji i evropskim strukturama», te da je radi kvaliteta tih dijaloga potrebno ovladati odgovarajućim znanjem.

Upitan o tome gdje je BiH trenutno u odnosu na evrointegracije, Topčagić je u izjavi za Fenu podsjetio da su krajem prošle godine otvoreni pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, što je početna faza u ugovornim odnosima BiH s EU.

«Bitno je da smo dio tog procesa i da u tome dobro napredujemo. Koliko smo daleko zavisi i od brzine kojom radimo reforme i od sposobnosti EU da prima nove države kandidate. I to je nešto što sve više dolazi do izražaja», kazao je Topčagić.

Učesnicima seminara obratili su se i šef ekonomskog i političkog odjela Delegacije EK-a u BiH Renzo Daviddi te zamjenik rezidentnog predstavnika UNDPBiH Stefan Priesner, koji su podržali nastojanja BiH na putu u evrointegracije.

Za utorak i srijedu učesnicima seminara ponuđene su teme o iskustvu Slovenije u procesima tranzicije i priključivanja, pretprijemnom iskustvu Hrvatske, kao i socijalnom i ekonomskom uticaju koji proizilazi iz priključenja Evropskoj uniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: