BiH
0

Sarajevo: Počeo miting nezadovoljstva povodom presude Međunarodnog suda u Haagu

FENA
Na platou ispred zgrade institucija BiH na Marindvoru u Sarajevu počeo je miting nezadovoljstva koji je Asocijacija žrtava genocida u BiH organizirala povodom jučerašnje presude Međunarodnog suda pravde u Haagu.

Prema procjenama MUP-a mitingu trenutno prisustvuje više od 5.000 građana, ali se tačan broj ne može utvrditi jer građani još uvijek pristižu, pa su organizatori mitinga zamolili policiju da blokira saobraćaj jednom kolovoznom trakom na Marindvoru kako bi svi zainteresirani mogli prići platou ispred Institucija BiH.

Organizatori su pripremili zajednički zahtjev peko 20 uduženja koja okuplja Asocijacija žrtava genocida u BiH. Na prvom mjestu je zahtjev institucijama BiH i međunarodnim faktorima da BiH odmah pristupi donošenjem zakona o zabrani negiranja genocida te osigura najstrožiju i najširu primjenu tog zakona. Drugi zahtjev usmjeren je ka donošenju zakona u BiH kojim će se teritorija Srebrenice i Žepe proglasiti posebnim teritorijem u kojem je izvršen genocid, „kao distrikt države BiH bez ingerencija nad njim od bilo kojeg nivoa niže vlasti u BiH“.

Prema najavama organizatora, učesnicima mitinga pridružit će se i predstavnici pravnog tima koji je zastupao BiH u tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.