BiH
0

Sarajevo: Počeo Međunarodni seminar iz antičke pravne historijie

NINA
Međunarodni ljetni seminar iz antičke pravne historije u organizaciji sarajevskog Pravnog fakulteta počeo je u subotu u Sarajevu.

Na seminaru, koji će trajati od 30. aprila do 4. maja, sudjeluje tridesetak predstavnika pravnih fakulteta iz Austrije, Njemačke, Češke, Poljske, Mađarske, Italije, Hrvatske i naše zemlje.

Svrha seminara je da se na temelju jedne konkretne teme obrade pravno-historijske dimenzije razvoja pravnog fenomena od antike do modernog evropskog prava.

Prema riječima profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravka Lučića, ustaljeno je mišljenje da su pravna rješenja iz antike u prvom redu pravna rješenja iz grčkog i rimskog prava već prevladana, ali, kako je istaknuo, to je historija demantovala kroz tzv. proces recepcije rimskog prava.

"Rimsko pravo je u fundamentu modernog, evropskog kontinentalnog pravnog sistema", kazao je Lučić.

Dekan Pravnog fakulteta u Sarajevu Fuad Saltaga je naglasio da je rimska kultura kroz historiju uvijek bila prisutna na ovim prostorima, napominjući da se ona u BiH još uvijek razvija kroz izučavanje Rimskog prava na pravnom fakultetu.

Pored profesora Lučića, naučni skup predvode i dva vodeća profesora Rimskog prava u svijetu - Gerhard Thur iz Graza i Alberto Maffi iz Milana.

Također, u okviru seminara će biti predstavljeni modeli antičkih sudskih govora.