{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Počeo Međunarodni seminar iz antičke pravne historijie

N
1.5.2005. u 21:57
0
0
Sarajevo: Počeo Međunarodni seminar iz antičke pravne historijie
0
Sarajevo: Počeo Međunarodni seminar iz antičke pravne historijie
Međunarodni ljetni seminar iz antičke pravne historije u organizaciji sarajevskog Pravnog fakulteta počeo je u subotu u Sarajevu.
Na seminaru, koji će trajati od 30. aprila do 4. maja, sudjeluje tridesetak predstavnika pravnih fakulteta iz Austrije, Njemačke, Češke, Poljske, Mađarske, Italije, Hrvatske i naše zemlje.

Svrha seminara je da se na temelju jedne konkretne teme obrade pravno-historijske dimenzije razvoja pravnog fenomena od antike do modernog evropskog prava.

Prema riječima profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravka Lučića, ustaljeno je mišljenje da su pravna rješenja iz antike u prvom redu pravna rješenja iz grčkog i rimskog prava već prevladana, ali, kako je istaknuo, to je historija demantovala kroz tzv. proces recepcije rimskog prava.

"Rimsko pravo je u fundamentu modernog, evropskog kontinentalnog pravnog sistema", kazao je Lučić.

Dekan Pravnog fakulteta u Sarajevu Fuad Saltaga je naglasio da je rimska kultura kroz historiju uvijek bila prisutna na ovim prostorima, napominjući da se ona u BiH još uvijek razvija kroz izučavanje Rimskog prava na pravnom fakultetu.

Pored profesora Lučića, naučni skup predvode i dva vodeća profesora Rimskog prava u svijetu - Gerhard Thur iz Graza i Alberto Maffi iz Milana.

Također, u okviru seminara će biti predstavljeni modeli antičkih sudskih govora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: