BiH
0

Sarajevo: Počelo suđenje za otmicu sedmogodišnjeg Maka Varešanovića

NINA
Vijeće Općinskog suda u Sarajevu odbilo je prijedlog kantonalne tužiteljice Dijane Kajmaković da se sudski proces optuženima za otmicu Maka Varešanovića vodi iza zatvorenih vrata sudnice, te donijelo odluku da glavni pretres koji je započeo danas bude otvoren za javnost.

Istovremeno, predsjedavajući Vijeća sudac Zoran Božić nije isključio mogućnost da u nekoj fazi postupka javnost doista bude isključena. Prijedlog za isključenjem javnosti tokom cijelog suđenja tužiteljica Kajmaković je obrazložila zaštitom interesa maloljetnika. "Smatram da bi izvještavanje o toku suđenja dovelo do još gorih posljedica", istaknula je ona.

Nakon što je sudac Božić primijetio da u optužnici protiv Ramiza Brajlovića, Adema Delkića, Enisa Paljevca, Sanina Žutića, Kenana Bajrića i Adnana Mujezinovića nije ni predloženo saslušanje otetog dječaka, tužiteljica je kazala da neće obrazlagati razloge zbog kojih on nije saslušan. Potom je najavila dovođenje osoba koje će prezentirati njegovo stanje od otmice do danas.

Branitelji optuženih oštro su se suprotstavili tužiteljičinom prijedlogu, a koji je Brajlovićev advokat Muhidin Kapo ocijenio neutemeljenim s obzirom da prisutnost Maka Varešanovića nije ni potrebna. Oni su zahtijevali da se prijedlog tužiteljice odbije, što je u konačnici i učinjeno. Nastavak suđenja zakazan je za 23. septembar kada se očekuje saslušanje prvih svjedoka.

Mak Varešanović, sin sportskog direktora FK Sarajevo Mirze Varešanovića, otet je 8. decembra prošle godine.