BiH
0

Sarajevo: Počela skupština Međuakademijskog savjeta za jugoistočnu Evropu

FENA
Predsjednici i predstavnici devet akademija nauka i umjetnosti iz regiona učestvuju u radu skupštine Međuakademijskog savjeta za jugoistočnu Evropu - IAC SEE, koja se održava danas na Akademiji nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu.

U radu skupštine učestvovat će predsjednici i predstavnici akademija nauka i umjetnosti Albanije, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Rumunije, Srbije, Turske i BiH kao domaćina.

Razmatrat će se saradnja na zajedničkim naučnoistraživačkim programima i projektima, iznalaženje partnera unutar SEE i zemljama članicama EU za učešće u FP7 projektima Evropske unije i jačanje bilateralne saradnje među akademijama.

U sklopu rada asocijacije akademija održat će se i sastanak Programskog komiteta na kojem će biti analizirani do sada započeti zajednički naučnoistraživački projekti i dati prijedlozi za one nove od interesa za regiju.

Još 19. novembra 2001. Venecijanskom deklaracijom je iskazana volja za saradnjom svih državnih akademija jugoistočne Evrope. Zatim je uslijedila Budvanska deklaracija 7. oktobra 2004., kojom je i osnovan IACSEE.

Na skupštini ove organizacije u Tirani u novembru 2006., Akademija nauka i umjetnosti BiH preuzela je predsjedavanje IAC SEE za 2007./2008. godinu.