Saradnja
55

Sarajevo po uzoru na Ljubljanu: Bolji komunalni servis i javni prijevoz

Piše: A. B.
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka boravi u službenoj posjeti Ljubljani na poziv gradonačelnika Zorana Jankovića, gdje je dogovorio bolju saradnju i razmjenu iskustava te će tako glavni grad Bosne i Hercegovine u narednom periodu u oblasti komunalnog servisa i javnog prijevoza biti uređen po uzoru na glavni grad Slovenije.

Na radnom sastanku gradonačelnici Ljubljane i Sarajeva razgovarali su o unapređenju odnosa između dva grada, posebno u oblasti urbane infrastrukture. S tim u vezi dogovorena je saradnja i razmjena iskustva u oblasti komunalnih servisa i javnog prijevoza, a primjer Ljubljane kao dobre prakse koriste mnoge naprednije zemlje, što će učiniti i naša zemlja.

U narednim danima Ljubljana bi trebala dobiti ulicu koja će nositi naziv Sarajevska, a delegacija Grada Ljubljane boravit će u Sarajevu na obilježavanju 6. aprila - Dana grada Sarajeva.

Gradonačelnik Ljubljane naglasio je da je njegov grad spreman prenijeti svoja iskustva, posebno u oblasti separacije otpada, gdje odvojeno sakupljanje počinje već na kućnom pragu, čime se unapređuje koncept zelene privrede, a Ljubljana je prošle godine nosila epitet zelene prijestolnice Evrope.

"Imamo mnogo ideja koje bi olakšale i unaprijedile svakodnevni život u Sarajevu. Kao veliku prednost smatramo otvorenost Grada Ljubljane da nam svojim iskustvom pomogne u realizaciji tih ideja. Kroz ovakvu vrstu saradnje upoznajemo jedni druge, razmjenjujemo šta je ko bolje uradio i učimo jedni od drugih", naglasio je gradonačelnik Sarajeva.

Dogovorena je također zajednička saradnja i u oblasti kulture. Posebno je zanimljiv način na koji je Ljubljana riješila pitanje obnove objekata od historijskog i kulturnog značaja, tako što je pored obnove data i nova savremena dimenzija.

Na sastanku je zaključeno kako postoji veliki broj pozitivnih stvari koje se mogu primijeniti obostrano, kao što je dijeljenje međusobnih iskustava koje je važno za ubrzavanje određenih procesa.