BiH
1.7k

Sarajevo: Pet ljudi odalo počast Kemalu Montenu

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Polaganju cvijeća na posljednje počivališe velikog bosanskohercegovačkog muzičara Kemala Montena, a povodom druge godišnjice njegove smrti, prisustvovalo je svega pet osoba.

Kao i prošle godine i ovoga puta sarajevsko gradsko groblje "Bare" posjetio je mali broj građana koji su odlučili odati počast jednom od najvećih kantautora na prostorima bivše Jugoslavije.

U ime Grada Sarajeva kao organizatora malobrojne posjete na "Barama" je bio Nedžad Fazlija koji je u Aleji velikana položio cvijeće i odao počast velikom umjetniku, kantautoru i dobitniku Šestoaprilske nagrade.

"Ovo je moglo biti obilježeno bolje, ali građani vjerovatno nisu bili informisani kao ni predstavnici vlasti koji bi i trebali obilježiti sjećanje na jednog velikog Sarajliju i legendu regije. Monteno zaslužuje da ga se u većem broju sjetimo njegovih djela i onoga što je učinio za Sarajevo“, rekao je Fazlija.

Za razliku od Sarajeva kojem je posvetio svoju najpoznatiju pjesmu, u Zagrebu su u znak sjećanja na Montena do sada organizovana dva koncerta. Na posljednjem koji je održan 17. januara učestvovali su Tereza Kesovija, Amir Kazić Leo, Gabi Novak, Goran Karan, Boris Novković, Halid Bešlić, Hanka Paldum, Helena Blagna, Ibrica Jusić, The Frajle, Jasna Gospić, Matija Dedića, Neda Ukraden, Paula Jusić, Teška industrije i Dražen Žerić Žera.