Općinski sud
198

Sarajevo: Pet godina zatvora za razbojništvo nad pripadnicima LGBTIQ zajednice

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Općinski sud u Sarajevu osudio je Irfana Mulalića na jedinstvenu kaznu u trajanju od četiri godine te Ishaka Bilala na godinu dana zatvora jer su u nekoliko navrata izvršili krivična djela razbojništva i ucjene nad pripadnicima LGBTIQ zajednice.
Mulaliću je izrečena presuda nakon što je s Tužilaštvom Kantona Sarajevo sklopio sporazum o priznanju krivice, potvrdila je za Detektor.ba advokatica oštećenih Đana Dalač.

Tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo Nermin Keranović pojasnio je da je Mulaliću sredinom juna izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od četiri godine zbog krivičnih djela razbojništvo i ucjena, počinjenih u sticaju u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Dodao je da se osuđeni Mulalić nalazi u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

"Prilikom zaključenja Sporazuma o priznanju krivnje Tužilaštvo se vodilo stavom oštećenih i svim okolnostima koje je cijenilo da opravdavaju pregovaranje o krivnji. Optuženi su priznali izvšenje krivičnih djela na način opisan u optužnici", rekao je tužilac Keranović.

On je kazao da je Općinski sud u Sarajevu krajem maja 2024. Bilala proglasio krivim za razbojništvo, a njegov advokat Amir Hadžić potvrdio je da je i on potpisao sporazum, nakon kojeg mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

Protiv njih potvrđena optužnica, prema kojoj je Mulalić od sredine oktobra 2023. godine pa sve do hapšenja, putem društvene mreže i aplikacije za upoznavanje gay i biseksualnih muškaraca, stupio u kontakt s tri homoseksualna muškarca.

“Nakon što je s njima dogovorio susret u različitim stanovima na području Sarajeva, odmah po dolasku bi im prijetio zbog njihove seksualne orijentacije te uz udarce, prijetnju pištoljem, psovke i uvrede tražio novac. Od oštećenih je uzimao pin-kodove kreditnih kartica, s kojih je podizao novac. U jednoj od ovih radnji učestvovao je i optuženi Ishak Bilal”, ranije je navelo Tužilaštvo KS-a.

Prema optužnici, Mulalić je ucjenjivao jednog od oštećenih time da će njegovoj rodbini reći za njegovu seksualnu orijentaciju ukoliko mu ne da novac. Također se i predstavljao kao policajac te pokazivao značku s natpisom “Special police”.

Na ovaj način Mulalić i Bilal su, između ostalog, stekli i nezakonitu korist od oko 800 maraka.