{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo palo na ispitu slobode izražavanja

F
26.9.2008. u 11:55
0
21
Sarajevo palo na ispitu slobode izražavanja
0
Sarajevo palo na ispitu slobode izražavanja
Foto: AP
Upravni odbor PEN Centra BiH, član svjetske organizacije pisaca i drugih intelektualaca koji se bave izražavanjem i razmjenom različitih ideja bez ograničenja, slijedeći osnovnu misiju i Povelju Međunarodnog PEN-a, izražava svoje zaprepaštenje i razočarenje razvojem događaja u vezi s otvaranjem Queer festivala u Sarajevu.
Kako se navodi u saopćenju država i zakon nigdje u svijetu ne dozvoljavaju upotrebu sile; i zato PEN Centar zahtijeva od nadležnih organa promptnu reakciju u vezi s napadima na goste Queer festivala i sudsko gonjenje svih koji su upotrijebili fizičku silu protiv nedužnih građana.

"Izvjesni mediji doprinijeli su atmosferi linča u Gradu, pa tim povodom također pozivamo i medije i njihove konzumente na dublje i ozbiljnije promišljanje naše stvarnosti i budućnosti naše države i društva u okviru Evrope. Ustav Bosne i Hercegovine definira našu državu kao sekularnu, s izričitim zahtjevom za odbranu svih ljudskih prava, a posebno prava na okupljanje i slobodno izražavanje. Ovaj put Sarajevo je pokazalo da ne poštuje drugo i drugačije, a da je vjera postala štit i sredstvo za nasilje nad nedužnim građanima. Pozivamo vjerske organizacije da se ograde od manipulacije vjerom radi ispunjenja ideoloških i političkih ciljeva i da se otvoreno i energično suprotstave ovakvim aktima", navodi se u saopćenju Upravnog odbora PEN Centra Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: