BiH
0

Sarajevo: Pakistanski predsjednik Musharraf susreo se s predstavnicima Međureligijskog vijeća BiH

FENA
Predsjednik Islamske Republike Pakistan general Pervez Musharraf susreo se u subotu u Sarajevu s predstavnicima Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine. Sastanak je bio zatvoren za javnost.

"Sretan sam što sam imao priliku da slušam mudrost predsjednika Musharrafa koji je rekao: Danas je mnogo važnija hrabrost za kompromis i pomirenje, nego hrabrost za agresiju i nasilje.

Čini mi se da je predsjednik Musharraf došao u Sarajevo samo da nam to kaže, ali ne samo nama ovdje u Sarajevu, nego cijelom svijetu", izjavio je novinarima nakon susreta predsjedavajući Međureligijskog vijeća BiH reisu-l-ulema Islamske zajednice Mustafa ef. Cerić.

Pored Cerića i Musharrafovih saradnika, ovom susretu prisustvovali su uime Međureligijskog vijeća Vanja Jovanović, predstavnik Srpske pravoslavne crkve, Mato Zovkić uime katoličke Vrhbosanske nadbiskupije i Danijel Nikolić, predstavnik Jevrejske zajednice u BiH.

Reisu-l-ulema Cerić poklonio je pakistanskom predsjedniku primjerak Kur'ana čiji je prijepis prije više od 200 godina iz Afganistana stigao u Sarajevo.

Nakon ovog susreta, predsjednik Musharraf posjetit će Tuzlu i Potočare s članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem.