BiH
0

Sarajevo ove godine dobija prvi arheološki park

FENA
Radovima u rano proljeće ove godine bit će ozvaničen početak realizacije projekta izgradnje prvog arheološkog parka na teritoriji Kantona Sarajevo.

Riječ je o projektu Arheološki park Kalin hadži Alijine džamije, prostoru današnjeg Prešernovog parka preko puta Narodnog pozorišta Sarajevo, koji realizuju Kanton Sarajevo i Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, u saradnji sa Općinom Centar i Vakufskom direkcijom.

Kako je na današnjoj prezentaciji u Sarajevu kazala autorica projekta Selma Karačević, prostor se nalazi na 800 metara kvadratnih, a obuhvatit će zaštićeno arheološko nalazište temelja, odnosno mezarja Kalin hadži Alijine džamije, uz elemente urbanog uređenja parka – klupe, česmu, drvorede i info-board.

Džamija koja je nekada postojala na ovom lokalitetu datira iz osmanskog perioda, sagrađana je 1535. godine, a arheološko nalazište na tom lokalitetu sadrži različite pokretne nalaze, kao što su predmeti od keramike, stakla i željeza te kovani novac.

Ministar prostornog uređenja i okoliša KS Zlatko Petrović navodi kako će ovim projektom Kanton Sarajevo dobiti jedinstvenu urbanu, šetačku i istorijsku zonu, a za očekivati je da će njegova reealizacija inicirati i druge projekte arheoloških parkova, prvenstveno arheološkog područja Debelog brda.

Za potpunu realizaciju projekta parkaa potrebno je između 150.000 i 200.000 KM, a novac predviđen u budžetu KS za 2007. godinu za ove namjene trebalo bi da odobri Skupština KS.

Predviđeno je da park bude završen do kraja ove godine, a u njegovoj realizaciji učestvovat će i KJKP "Park".

Kalin hadži Alijina džamija, nakon izgradnje, stradala je u požaru 1697. godine prilikom napada Eugena Savojskog na Sarajevo, a nakon popravljanja, ponovo je srušena 1947. godine, neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata.