{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo ove godine dobija prvi arheološki park

F
8.1.2007. u 12:31
0
0
Sarajevo ove godine dobija prvi arheološki park
0
Sarajevo ove godine dobija prvi arheološki park
Radovima u rano proljeće ove godine bit će ozvaničen početak realizacije projekta izgradnje prvog arheološkog parka na teritoriji Kantona Sarajevo.
Riječ je o projektu Arheološki park Kalin hadži Alijine džamije, prostoru današnjeg Prešernovog parka preko puta Narodnog pozorišta Sarajevo, koji realizuju Kanton Sarajevo i Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, u saradnji sa Općinom Centar i Vakufskom direkcijom.

Kako je na današnjoj prezentaciji u Sarajevu kazala autorica projekta Selma Karačević, prostor se nalazi na 800 metara kvadratnih, a obuhvatit će zaštićeno arheološko nalazište temelja, odnosno mezarja Kalin hadži Alijine džamije, uz elemente urbanog uređenja parka – klupe, česmu, drvorede i info-board.

Džamija koja je nekada postojala na ovom lokalitetu datira iz osmanskog perioda, sagrađana je 1535. godine, a arheološko nalazište na tom lokalitetu sadrži različite pokretne nalaze, kao što su predmeti od keramike, stakla i željeza te kovani novac.

Ministar prostornog uređenja i okoliša KS Zlatko Petrović navodi kako će ovim projektom Kanton Sarajevo dobiti jedinstvenu urbanu, šetačku i istorijsku zonu, a za očekivati je da će njegova reealizacija inicirati i druge projekte arheoloških parkova, prvenstveno arheološkog područja Debelog brda.

Za potpunu realizaciju projekta parkaa potrebno je između 150.000 i 200.000 KM, a novac predviđen u budžetu KS za 2007. godinu za ove namjene trebalo bi da odobri Skupština KS.

Predviđeno je da park bude završen do kraja ove godine, a u njegovoj realizaciji učestvovat će i KJKP "Park".

Kalin hadži Alijina džamija, nakon izgradnje, stradala je u požaru 1697. godine prilikom napada Eugena Savojskog na Sarajevo, a nakon popravljanja, ponovo je srušena 1947. godine, neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: