BiH
0

Sarajevo: Otvoren Sajam Univerziteta

FENA
Na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja danas je organiziran Sajam univerziteta čiji je cilj informiranje srednjoškolaca budućih studenata o fakultetskoj ponudi.

Sajam su zajednički organizirali Univerzitet u Sarajevu, Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, Unija studenata Univerziteta u Sarajevu i Studentski eFM radio.

Na nekoliko štandova budući studenti mogli su se informirati o nastavnim planovima i programima visokoškolskih ustanova, uvjetima upisa i studiranja te drugim podacima koji će im pomoći u konačnoj odluci o izboru nekog od fakulteta.

Kako je kazao za Fenu rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica, Sajam se organizira već četvrtu godinu, a ovogodišnji je najsavremenije organiziran. Studentima se nude mnogobrojni pisani materijali, ali i audiovizuelne prezentacije.

"Ovaj sajam predstavlja i razmjenu informacija s administracijom fakulteta - onima koji će najviše komunicirati s budućim studentima, ali je i prilika da budući studenti u prijatnom i otvorenom razgovoru dobiju što više informacija o fakultetu za koji su zainteresirani", kazao je Čaklovica.

On je izrazio zadovoljstvo odzivom budućih studenata Sajmu, jer među srednjoškolcima koji su posjetili manifestaciju su i oni van Kantona Sarajevo.

Univerzitet u Sarajevu je Ministarstvu obrazovanja i nauke KS-a predložio plan za ovu godinu koji predviđa upis oko 6.000 studenata, od toga oko 3.200 redovnih, 960 redovnih koji sami plaćaju studije te 1.440 vanrednih studenata.

Raspisivanje konkursa za upis na fakultete planiran je za 15. juni, ali taj datum još treba potvrditi resorno ministarstvo.