Učesnici iz cijelog svijeta
54

Sarajevo: Otvoren Međunarodni kongres matematičara JI Evrope

FENA
U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je svečano otvoren Međunarodni kongres matematičara jugoistočne Evrope - MICOM 2012.

Kongres je okupio vrhunske matematičare iz BiH, Bugarske, Grčke, Makedonije, Rumuunije, Srbije, Slovenije, Njemačke, SAD-a i Kine.

Ovaj naučni skup trajat će do 23. septembra i ponudit će niz naučnih radova iz matematičke oblasti.

"Ovaj kongres održava se svake godine, još od 30-ih godina prošlog stoljeća. Međutim, aktivnosti u vezi s ovim pitanjem su jedan određeni period bile zamrle da bi kongres ponovo bio aktiviran 2003. Matematičari iz BiH bili su aktivni učesnici ponovnog pokretanja ovih skupova", kazao je predsjednik programskog komiteta Kongresa prof.dr. Muharem Avdispahić.

Prvi kongres održan je 2003. u Bugarskoj, drugi na Kipru, a treći u Makedoniji.

Dodao je da je BiH ove godine izborila ulogu domaćina u konkurenciji s Atinom.

"Veoma smo sretni što ćemo upravo u Sarajevu imati priliku da čujemo vrhunske naučne radove iz čiste i primijenjene matematike i teorijske kompjuterske nauke. Također, bit će predstavljeni radovi iz oblasti matematičke edukacije", pojasnio je Avdispahić.

Prisutne u velikoj sali Rektorata je pozdravio i rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Faruk Čaklovica koji je istakao da je na Univerzitetu realiziran TEMPUS IV projekt "Doktorski studij matematičkih nauka u JIE".

"Ovo nedvojbeno pokazuje da profesori matematičkih nauka Univerziteta u Sarajevu zauzimaju prestižno mjesto na svjetskoj sceni", pojasnio je Čaklovica.

U okviru programa, Čaklovica će danas na prigodnoj svečanosti promovirati redovnog profesora Univerziteta Tsinghua u Pekingu dr. Haizhonga Lija u počasnog doktora Univerziteta u Sarajevu.

U obrazloženju je navedeno da je dr. Li zaslužan za promoviranje Univerziteta u Sarajevu te da je dokazani prijatelj ove obrazovne institucije.