BiH
0

Sarajevo: Otvoren Centar za medijaciju

NINA
Centar za medijaciju, koji će pružiti alternativu sudskom rješavanju sporova i pomoći da se olakša rad sudovima, otvoren je danas u Sarajevu.

Centar je rezultat saradnje Programa za razvoj poduzeća u jugoistočnoj Evropi (SEED) i Općinskog suda Sarajevo i njegov cilj je omogućiti malim i srednjim poduzećima brže i jeftinije rješavanje privrednih i drugih sporova.

"Prosječno trajanje rješavanja spora sudskim putem u BiH iznosi oko 600 dana, dok uspješan proces medijacije u prosjeku traje oko tri sata. Centar za medijaciju u Sarajevu će koristiti iskustva stečena tokom pilot-projekta pokrenutog u Banjoj Luci", kazala Lejla Dragnić, program menadžerica SEED-a u BiH.

Goran Salihović, predsjednik Udruženja medijatora BiH, naglašava da će se iskustva stečena primjenom medijacije u BiH koristiti i u zemljama regije, s obzirom da Udruženje medijatora namjerava svojim programima obuke obuhvatiti i medijatore iz drugih zemalja regije.

Prema riječima kanadske ambasadorice u BiH Shelley Whiting, kanadska vlada je kroz kanadsku Agenciju za međunarodni razvoj (CIDA) pomogla uvođenje medijacije ulaganjem dodatnih 600.000 dolara pomoći.

Kako je istaknuto, ovaj doprinos predstavlja nastavak pomoći kanadske vlade izgradnji domaćih sposobnosti i kapaciteta u razvoju mehanizama alternativnog rješavanja sporova.