BiH
0

Sarajevo: Otvoren 19. međunarodni sajam knjiga i učila i 9. bijenale knjige

FENA
U sarajevskom Centru Skenderija večeras je i zvanično, prigodnom svečanošću, otvoren 19. međunarodni sajam knjiga i učila i 9. bijenale knjige, koji će trajati do 23. aprila.

Na do sada najvećoj površini od oko 5.500 metara kvadratnih prostora, stara i nova izdanja sarajevskim će ljubiteljima knjige ponuditi 180 izlagača i suizlagača, na čak 130 štandova. U sedmodnevnoj sajamskoj ponudi učestvovat će izdavači sa prostora cijele BiH, ali i Švedske, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Velike Britanije, Njemačke, Irana, Francuske i SAD-a.

Centralno mjesto Sajma, kao i do sada, bit će Bosanska kuća, kao mjesto većine promocija izdavačkih kuća i autora, ali ona će ujedno biti i mjesto susreta izdavača, pisaca i publike te "pozornica" za čitanje proze i poezije.

Sastavni dio sajamskog programa bit će i Treći međunarodni kongres bibliotekara slavista.

Veliki broj okupljenih posjetilaca pozdravio je generalni direktor Centra Skenderija Suad Džindo, ocijenivši kako je Sajam postao značajno i nezaobilazno društveno dešavanje u Sarajevu, ali i cijeloj BiH. On je, tokom dvije decenije postojanja, i pokazatelj da smo ovakvim događajima prepoznatljivi u regionu.

Suorganizator i direktor TKD "Šahimpašić" Tajib Šahinpašić još jednom je naglasio svu težinu uvjeta u kojim djeluju bh. izdavači i knjižari, ali će narednih šest sajamskih dana "svi uživati u iluziji ljepote i pozitivne energije".

Na značaj obilježavanja 23. aprila, Međunarodnog dana knjige i autorskih prava, kojem će se priključiti i akteri Sajma, podsjetio je predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić. Ocijenio je kako je ova manifestacija, tokom dvije decenije dugog puta, iznjedrila i najznačajniji naučni skup u regiji – Međunarodni kongres bibliotekara slavista.

Također, na Sajmu će prvi put biti predstavljena i jedna od sedam kulturnih institucija od značaja za državu – Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, koji je, kako je ocijenio Spahić, čuvar cjelokupne memorije oblasti književnosti i pozorišta cijelog bh. društva.

Ovogodišnji Sajam zvanično je otvorila književnica Hanifa Kapidžić-Osmanagić, poručivši kako knjiga treba sačuvati važnost i ulogu u društvu kakvu je imala do sada. Prokomentirala je i njenu ulogu u vremenu totalne svjetske tranzicije svih vrsta te dobu digitalizacije, kao i opstanak konzumenta knjige. Ipak, ona smatra kako će ljudsko biće uvijek imati potrebu da stvara te da će knjiga ostati nezamjenjiva u svijetu budućnosti.

Već sutra Sajam poklonicima knjige donosi niz zanimljivih promocija.