|

Sarajevo: Otkrivena spomen ploča u znak saradnje EUFOR-a i Željeznica FBiH

Sarajevo: Otkrivena spomen ploča u znak saradnje EUFOR-a i Željeznica FBiH
0
F
FENA
25.10.2007. u 16:55
0
komentara
0

dijeljenja
Sarajevo: Otkrivena spomen ploča u znak saradnje EUFOR-a i Željeznica FBiH
Generalni direktor Željeznica FBiH Narcis Džumhur i zamjenik komandanta EUFOR-a brigadni general Sebastiano Giangrave danas su povodom uspješnog završetka svih radova na prugama Željeznica FBiH, predviđenih memorandumom o razumijevanju između EUFOR-a i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija u holu željezničke stanice u Sarajevu otkrili spomen ploču.
Obraćajući se prisutnima zamjenik komandanta EUFOR-a Giangrave rekao je kako je EUFOR od decembra 2004. godine do danas u projekte Željeznica FBiH uložio 1,8 miliona eura, a da su SFOR i IFPR u željezničku infrastrukturu u BiH od 1996. - 2004. godine uložili više od 20 miliona eura.

Naime, EUFOR je u 2005. godini u šest projekata Željeznica FBiH uložio 2.028.000 KM, a prošle godine je učestvovao u realizaciji još osam projekata u vrijednosti od 1,5 miliona KM.

Direktor Željeznica FBiH Narcis Džumhur rekao je da je današnja ceremonija upriličena povodom EUFOR-ove uspješne implementacije revitalizacije najkritičnijih tačaka na prugama Željeznica FBiH.

EUFOR je u 2006. godini između ostalog, financirao sanaciju klizišta na pruzi Brčko-Banovići, izmjenu šina i kolosječnog pribora na dijelovima pruge Sarajevo-Čapljina, izmjenu metalnih dijelova za skretnice na dijelu pruge Sarajevo-Bosanski Šamac, te zamjenu pružnih pragova i skretničnih pragova na dijelu pruge Sarajevo Teretna - Ali-pašin most.

Pomoćnik ministra prometa i komunikacija u Vladi FBiH Izet Mehinagić ovom je prilikom podsjetio da i Vlada FBiH ima namjeru za revitalizaciju željeznica u Federaciji u narednih pet godina izdvojiti 180 miliona KM.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.