{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Otkrivena spomen ploča u znak saradnje EUFOR-a i Željeznica FBiH

F
25.10.2007. u 16:55
0
0
Sarajevo: Otkrivena spomen ploča u znak saradnje EUFOR-a i Željeznica FBiH
0
Sarajevo: Otkrivena spomen ploča u znak saradnje EUFOR-a i Željeznica FBiH
Generalni direktor Željeznica FBiH Narcis Džumhur i zamjenik komandanta EUFOR-a brigadni general Sebastiano Giangrave danas su povodom uspješnog završetka svih radova na prugama Željeznica FBiH, predviđenih memorandumom o razumijevanju između EUFOR-a i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija u holu željezničke stanice u Sarajevu otkrili spomen ploču.
Obraćajući se prisutnima zamjenik komandanta EUFOR-a Giangrave rekao je kako je EUFOR od decembra 2004. godine do danas u projekte Željeznica FBiH uložio 1,8 miliona eura, a da su SFOR i IFPR u željezničku infrastrukturu u BiH od 1996. - 2004. godine uložili više od 20 miliona eura.

Naime, EUFOR je u 2005. godini u šest projekata Željeznica FBiH uložio 2.028.000 KM, a prošle godine je učestvovao u realizaciji još osam projekata u vrijednosti od 1,5 miliona KM.

Direktor Željeznica FBiH Narcis Džumhur rekao je da je današnja ceremonija upriličena povodom EUFOR-ove uspješne implementacije revitalizacije najkritičnijih tačaka na prugama Željeznica FBiH.

EUFOR je u 2006. godini između ostalog, financirao sanaciju klizišta na pruzi Brčko-Banovići, izmjenu šina i kolosječnog pribora na dijelovima pruge Sarajevo-Čapljina, izmjenu metalnih dijelova za skretnice na dijelu pruge Sarajevo-Bosanski Šamac, te zamjenu pružnih pragova i skretničnih pragova na dijelu pruge Sarajevo Teretna - Ali-pašin most.

Pomoćnik ministra prometa i komunikacija u Vladi FBiH Izet Mehinagić ovom je prilikom podsjetio da i Vlada FBiH ima namjeru za revitalizaciju željeznica u Federaciji u narednih pet godina izdvojiti 180 miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: