BiH
0

Sarajevo osvojilo "Nagradu Švicarske za turizam 2007."

FENA
Na Međunarodnom sajmu turizma u švajcarskom gradu Luganu Sarajevo je osvojilo prestižno međunarodno priznanje "Nagrada Švicarske za turizam 2007." u kategoriji "Kulturno naslijeđe". Gradonačelnica Semiha Borovac je istakla kako je Sarajevo prvi put imalo prezentaciju na ovom sajmu te da nagrada otvara mogućnost za razvoj turizma u glavnom gradu BiH. Ovo priznanje je nagrada za multikulturalnost Sarajeva.

Grad Sarajevo je dobio nagradu pod imenom "Sjecište kultura s jedinstvenim duhom, utočište s velikom sklonošću ka turizmu".

Povodom ovog značajnog priznanja danas je u Gradskoj upravi upriličena pres-konferencija na kojoj su se predstavnicima medija obratili gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac te gradski vijećnici Idriz Hodžić i Fikret Mahmutović.

Kako je istakla gradonačelnica Borovac, ova nagrada otvara mogućnosti za razvoj turizma u Sarajevu te je sada na turističkim radnicima i agencijama da iskoriste potencijal koji nagrada pruža. On je istakla da je nagrada i nagrada za multikulturalnost Sarajeva.

Vijećnik Idriz Hodžić istakao je da su tekovine koje su se stoljećima njegovale u Sarajevu i duh grada krunisane ovom nagradom.

Na Sajmu turizma, kako je istakao Hodžić, učestvovalo je oko 500 izlagača.

Sarajevo je na ovom sajmu prvi put imalo svoju turističku prezenatciju. Kako je istaknuto Turistička zajednica grada Sarajeva uradila je kvalitetan promotivni materijal te je Sarajevo predstavljeno na dostojan način. On je također istakao značaj uključivanja turističkih radnika Sarajeva koji bi trebali iskoristiti datu priliku i dovesti turiste sa Zapada.

Osim promo materijala u pisanoj i videoforni Sarajevo se predstavilo i gastronomskom ponudom (za što je zaslužan Klas), a svoj doprinos dalo je i Udruženje "Stari zanati".

Uz sve pohvale ekipi koja je uspješno prezentirala Sarajevo na Sajmu turizma u Luganu Fikret Mahmutović je istakao da se još trebamo učiti kada je u pitanju turizam u Sarajevu.

Kako su tokom pres-konferencije i gradonačelnica i vijećnici spomenuli mlade kao bitnu populaciju kada je riječ o turizmu, na pitanje da li Sarajevo ima u planu praviti omladinske hotele takozvane hostele, Borovac je rekla da postoji ideja i da se radi na tome da osposobi prostor koji bi zadovoljio uvjete omladinskog smještaja.