Prodaja dionica
17

Sarajevo osiguranje: Prodaja udjela Vlade FBiH će ojačati tržišnu poziciju

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom odluke Vlade FBiH o prodaji državnog kapitala u Sarajevo osiguranju, a poučeni iskustvima ranijih odluka o prodaji, iz te kompanije poručili su javnosti te svojim osiguranicima i klijentima, da se radi o odluci koja će doprinijeti daljnjoj stabilizaciji i jačanju tržišne pozicije Sarajevo-osiguranja d.d. Sarajevo.

Navode da je, nakon neuspjelih pokušaja prodaje u 2016., Vlada FBiH sa svojim timom i timovima iz kompanije uradila program konsolidacije Sarajevo-osiguranja d.d. Sarajevo čija je suština usmjerena ka efikasnosti u radu, radi zaštite interesa osiguranika i zaštite vrijednosti kapitala, kako Vlade FBiH tako i ostalih dioničara.

Ističu da nakon osam mjeseci provedbe tog programa poslovni rezultati potvrđuju njegovu opravdanost jer je poslovanje društva stabilizirano u svim segmentima.

Također, dodaju da je pravo i obaveza Vlade FBiH kao najvećeg pojedinačnog dioničara u Sarajevo-osiguranju da prodaje svoj kapital u momentu kada procjeni da je to najbolje i po najvišoj mogućoj cijeni, te vjeruju da će interes budućih kupaca udjela Vlade FBiH potvrditi da je njegova knjigovodstvena vrijednost ujedno i minimalna tržišna vrijednost kapitala.

"Zadnje uspješnje akvizicije drugih subjekata u osiguranju potvrđuju procjene da je ova odluka dobra i pravovremena. Nadamo se da Vlada FBiH pravim odabirom može dobiti značajna sredstva, a Sarajevo-osiguranje d.d. Sarajevo novog dioničara koji će dati novu dimenziju za jačanje povjerenja sadašnjih i budućih osiguranika. Uprava Sarajevo-osiguranja poručuje našim osiguranicima da su oni najvažniji kapital Sarajevo-osiguranja i da bez naših osiguranika nema ni Sarajevo-osiguranja", saopćeno je iz te kompanije.