{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Okrugli sto o aspektima civilno-vojne saradnje

F
22.3.2006. u 13:34
0
0
Sarajevo: Okrugli sto o aspektima civilno-vojne saradnje
0
Sarajevo: Okrugli sto o aspektima civilno-vojne saradnje
U organizaciji Ministarstva odbrane Republike Italije i u saradnji s italijanskim mirovnim kontingentom iz sastava EUFOR-a te italijanskom ambasadom u BiH i asocijacijom Cooperazione Italiana u BiH danas je u Sarajevu upriličen okrugli sto o pitanjima postratne rekonstrukcije i normalizacije prilika u Bosni i Hercegovini.
Okrugli sto organizovan je u okviru četverodnevnog seminara (od 20. do 23. marta) posvećenog razmatranju različitih aspekata civilno-vojne saradnje (COCIM) koji se održava u EUFOR-ovom kampu u Butmiru.

Skup namijenjen visokim italijanskim oficirima i civilnim funkcionerima, te vojnim predstavnicima zemalja Mediterana otvorio je ambasador Republike Italije u BiH Alessandro Fallavollita podsjetivši na širi kontekst dešavanja koja su obilježila noviju historiju Bosne i Hercegovine.

Direktor Odjela za strategije italijanskog Ministarstva odbrane Stefano Cont istaknuo je u izjavi za medije kako se radi o već tradicionalnom okupljanju predstavnika različitih međunarodnih institucija i asocijacija uključenih u proces razvijanja civilno-vojne saradnje kroz različite projekte pomoći koji se realizuju u lokalnim zajednicama.

Sudionici seminara informirani su, među ostalim, o historijskim i kulturnim aspektima razvoja Bosne i Hercegovine.

Na značaj razvoja saradnje u segmentu civilno-vojnih odnosa ukazao je i predstavnik za medije Ambasade Republike Italije u BiH Pier Luigi Bianchi-Cagliesi, posebno potcrtavši važnost valorizacije i iskustava na tom planu.

U radu okruglog stola, osim spomenutih, učestvuju predstavnici Evropske komisije, EUPM-a, OSCE-a, EUMM-a (European Union Monitoring Mission) te asocijacije Cooperazione Italiana i italijanske nevladine organizacije "Amici dei Bambini".

U sklopu trodnevnog seminara njegovim sudionicima predstavljene su procedure u oblasti odbrane i civilne zaštite, te hitnog planiranja (krizne situacije) na nacionalnom nivou, na nivou UN-a i NATO-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: