BiH
0

Sarajevo: Održani mirni protesti na Dan nezavisnosti

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Više stotina građana Sarajeva, pretežno mladih, okupilo se u subotu pred Katedralom te u mirnoj šetnji gradom ponovo zatražilo ostavke premijera Kantona Sarajevo Samira Silajdžića i gradonačelnice Semihe Borovac zbog narušene sigurnosne situacije u kantonu.

Ovo su već peti protesti građana Sarajeva okupljenih oko internet foruma kojima se zahtijevaju neopozive ostavke premijera i gradonačelnice.

Građani su takav zahtjev iskazali mirnim putem, uglavnom povicima "Ostavke!", zviždanjem i dijeljenjem peticija, dok su skupom dominirale velike karikature premijera Silajdžića.

"Birani premijer je trenutno nedostupan", "Za bolje sutra morali ste raditi jučer", "Pred zakonom su svi jednaki, ali nije zakon pred svima", "Domovino moja, voli te rulja tvoja", "Tajo, ja radim i bojim se gladi", "Tražimo odgovornost", "Rulja plaća porez" te "Tajo, mi se bojimo", samo su neke od brojnih parola koje su nosili protestnici.

Dijelili su se i bedževi te naljepnice sa sličnim porukama, a pred Katedralom su se puštali i isječci iz govora premijera Silajdžića dočekani jakim zvižducima. U masi ljudi nisu se mogla vidjeti lica predstavnika bilo kojeg nivoa vlasti.

U obraćanju učesnika protesta mogla se čuti kritika kako sarajevskim ulicama vlada praistorijski zakon jačega, što se danas naziva demokratijom. Stoga je vrijeme, rečeno je, da se predstavnicima vlasti dokaže kako fotelje nisu njihove, već pripadaju građanima koji ih i plaćaju svojim novcem.

"Vrijeme je da preuzmete odgovornost za sve što ste učinili da nama bude gore i za sve što niste učinili da nam bude bolje", čulo se na skupu.

Nakon jednosatnog protestiranja pred Katedralom, učesnici su krenuli su u mirnu šetnju gradom kroz Titovu ulicu u kojoj je promet bio zaustavljen te se preko Skenderije glavnom ulicom vratili do početne tačke okupljanja.

Nisu zabilježeni nikakvi incidenti, a cijeli dvosatni protest osiguravale su pojačane snage policije MUP-a Kantona Sarajevo. Novi su protesti najavljeni za narednu subotu, 8. marta opet ispred sarajevske Katedrale.