BiH
0

Sarajevo: Održana svečana akademija povodom 95 godina Merhameta

FENA
Povodom obilježavanja jubileja 95. godina MDD „Merhamet“, u četvrtak 27. marta u Narodnom pozorištu upriličena je svečana akademija na kojoj je bilo riječi o aktivnostima ovog Društva, a na kraju su uručena i Merhametova priznanja koja su dobili: posthumno general Armije BiH Mehmed Alagić, dr. Christian Schwarz-Schiling, prvi ambasador SAD u BiH Viktor Jakovič, te narodi i Vlade Turske, Irana i Pakistana.

Akademiju je otvorio dokumentarni film Mufida Memije "Na tragu dobrote i milosrđa" posvećen aktivnostima Merhameta.

Predsjednik MDD Merhamet Hajrudin Šahić osvrnuo se na početke rada Merhameta i na ljude koji su podržavali rad ovog društva a među njima su bili i Mehmed Spaho, reis Čaušević, Isak Samokovlija i drugi.

On je istakao da je za Merhamet prioritet bio i ostao čovjek, bez obzira na vjeru i naciju - čovjek u stanju socijalne potrebe.

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić istakao je da 95. godina MDD Merhamet svjedoči istinu o pravdi i dobroti prema onima koji trebaju pomoć.

Za premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića potrebno je graditi društvo u kojem će pojedinac imati od čega da daje, tj. bogato društvo.

Član Upravnog odbora Merhameta dr. Ejup Ganić obrazložio je odluku da priznanja pripadnu Schilingu i Jakoviču.

Tako je dr. Christian Schwarz-Schilling dobitnik ovog priznanja između ostalog jer je kao ministar komunikacija 1992. godine dao ostavku u Vladi Njemačke u znak protesta zbog nemogućnosti Njemačke i Evrope da zaustave ratne sukobe u bivšoj Jugoslaviji. Prvi ambasdor SAD u BiH Viktor Jaković, kako je istakao Ganić, svakodnevno slao apele svojoj Vladi da je BiH potrebna pomoć.

Obraćajući se nakon dodjele prizanja Christian Schwarz -Schiling rekao je da mu je drago što je smatran prijateljem i saradnikom Merhameta. On je čestitao sadašnjim članovima Merhameta i ujedno odao priznanje onima koji su 1913. imali hrabrosti da pokrenu rad ovog Društva, ističući značaj ovog i sličnih humanitarnih društava.

"Život je borba za mir. MIr ne dolazi sam, za njega se treba izboriti. Merhamet je i simbol borbe za mir", rekao je Schiling.

Ambasador Jakovič, čestitajući Merhametu jubilej, rekao je da je počašćen priznanjem, te izrazio zadovljstvo što je uz generala Alagića, premijera Republike Turske Erdogana, bivšeg visokog predstavnika Schilinga i on dobitnik Merhametovog priznanja.

"MIslim da vi nemate puno razloga da se zahvaljujete ljudima u drugim državama. Mi vama treba da smo zahvalni. Jer ste se borili za multikulturalnost, uzajamno poštovanje, jednakost. I ginuli zbog toga. Čast mi je što stojim među najdostojanstvenijim ljudima na svijetu" rekao je Jakovič, nakon čijeg se obraćanja publika u sali Narodnog pozorišta uz pljesak digla na noge.