BiH
0

Sarajevo - održana sjednica Predsjedništva BiH

FENA
Na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu usvojen je zaključak da Predsjedništvo BiH podržava inicijativu o promjeni svih pravnih akata koji pojedine državljane BiH s dvojnim državljanstvom stavlja u neravnopravan položaj.

U saopćenju Predsjedništva BiH se navodi da spomenuta inicijativa za stavljanje člana 17. Zakona o državljanstvu BiH i ostalih odredbi van snage štiti interese i prava svih bh. državljana, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Predsjedništvo također podsjeća da je potrebno omogućiti državljanima BiH s dvojnim državljanstvom da budu tretirani isključivo kao državljani BiH. U slučaju nepostojanja bilateralnih ugovora, Predsjedništvo podržava potpisivanje bilateralnih ugovora o ovom pitanju s drugim zemljama kako bi se definirala dodatna prava i obaveze bh. državljana s dvojnim državljanstvom.

Također je donesena odluka o promjeni potpisnika ugovora o dvojnom državljanstvu s Republikom Hrvatskom.

Predsjedništvo je donijelo odluku o imenovanju Nikole Radovanovića za šefa misije pri NATO-u i ambasadora Bosne i Hercegovine u Belgiji. Donesena je odluka o imenovanju guvernera pri Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Također, donesena je odluka za vođenje pregovora radi zaključivanja Konvencije o osnivanju Centra za provođenje zakona u jugoistočnoj Evropi, te odluka o promjeni potpisnika sporazuma za: Sporazum između Vijeća ministara BiH i Republike Makedonije o saradnji u oblasti obrazovanja i nauke, Sporazum između BiH i Švajcarske Konfederacije o policijskoj saradnji u borbi protiv kriminala, Memorandum o razumijevanju između vlada zemalja jugoistočne Evrope o razvoju jedinstvenog tržišta širokopojasnih mreža, potpuno uvezanih s evropskim i globalnim mrežama.

Prihvaćen je Izvještaj o radu i Finansijskom poslovanju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH od 4. marta 2002. do 1. marta 2007. godine, a donesena je i odluka o produženju mandata dosadašnjim članovima Komisije za očavanje nacionalnih spomenika BiH iz Bosne i Hercegovine.

Usvojen je Plan priprema za posjetu generala Perveza Mušarafa, predsjednika Islamske Republike Pakistan, Bosni i Hercegovini od 22. do 24. aprila, prihvaćen je poziv predsjednika Crne Gore Predsjedništvu BiH za zvaničnu posjetu Crnoj Gori, te donesena odluka o penzionisanju generala u OSBiH Hajrudina Grabovice.