BiH
0

Sarajevo: Održana sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH

FENA
Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj večeras u Sarajevu, konstatiralo je da trenutno nema adekvatnih poluga kojima vlast može kontrolirati krizu koja je nastala kad je u pitanju povećanje cijena osnovnih životnih namirnica.

Razlozi za to su razni, a kako je istaknuto, to su prije svega problemi s kompetencijama između federalnog i kantonalnih nivoa, neodgovornost pojedinih institucija, te nemogućnosti da se promptno djeluje na neke procese.

Zaključeno je da se na narednoj sjednici ESV-a o tome razgovara i predlože konstruktivne mjere kako da se prevaziđe trenutna situacija.

Resorni ministar Desnica Radivojević istaknuo je na sjednici ESV-a da će u vezi s najavom poskupljenja hljeba Vlada FBiH interventno djelovati iz robih rezervi i tržištu omogućiti dodatne količine pšenice u kontinuitetu koji će zadovoljiti mlinarsko-pekarsku industriju s ciljem da cijena tog artikla ostane na nivou kojem je i bila.

“To je sad jedino moguće. Vlada kroz svoj program mjera, strategiju i operativne planove ima namjeru to pitanje dugoročno riješiti kroz ubrzanu privatizaciju, privlačenje stranih investicija, povećanu konkurentnost privrede i ulaganje u industrijski razvoj, a krajnji cilj je što više povećati društveni bruto proizvod na osnovu čega raste i standard građana”, kazao je Radivojević.

Tročlana ekspertska grupa sastavljena od predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata razmatrala je, na večerašnjoj sjednici, i Informaciju federalnog Ministarstva rada i socijalne politike o implementaciji člana 143 Zakona o radu, a od nadležnih tijela zatraženo je da se angažiraju kako bi taj posao bio završen što prije.

Na prijedlog poslodavaca za narednu sjednicu odgođeno je razmatranje Nacrta zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom u FBiH.

Večerašnjom sjednicom Ekonomsko-socijalnog vijeća predsjedavao je Edhem Biber nakon što se Božidar Matić ranije povukao sa funkcije predsjednika ESV-a.