"Svi na bajk"
9

Sarajevo: Održana gradska biciklijada, stotine ljubitelja dvotočkaša prodefilovalo centrom grada

M. G.
Pod pokroviteljstvom ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH a u organizaciji "Adventure4Life" u nedjelju je održana gradska biciklijada pod motom "Svi na bajk!".

Lijep i sunčan dan izmamio je ljubitelje dvotočkaša pa je vožnji prisustvovalo preko 500 biciklista. Bilo je tu učesnika od sedam do 77 godina a svi sa jasnom porukom: "Svi na bajk!".

Vožnjom od Vilsonovog šetališta do Vijećnice i nazad, okupljeni u ovolikom broju, učesnici su još jednom skrenuli pažnju na neophodnost izgradnje saobraćajnica za bicikle i podizanja saobraćajne kulture.

Po okončanju vožnje koja je protekla bez ikakvih problema održan je prigodan muzičko-zabavni program i zanimljiva nagradna igra. Pored mnoštva simboličnih nagrada dodijeljene su i one prilično vrijedne: kacige, biciklistički mtb vikend na Jadranu i glavna nagrada – bicikl Cross. Sreću dobitnicima donio je ambasador Kraljevine Nizozemske, njegova ekselencija Heng van den Dool, koji se zahvalio prisutnima na dolasku i najavio za iduću godinu još veći događaj sa duplo više učesnika.

"Vožnja bicikla je izvrstan benefit za zdravlje, često je kroz grad brže kretati se na biciklu nego automobilom, ekološki je prihvatljivije i naravno jeftinije. Nizozemska ima 17 miliona stanovnika i 24 miliona bicikla i po tome je vjerovatno prva u svijetu. Radovalo bi nas da se uvjeti za vožnju bicikla u Sarajevu i cijeloj BiH stalno unapređuju i da građani dobivaju nove staze. Vidimo se iduće godine: Svi na bajk!", kazao je ambasador.