{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Održan seminar o korporativnom upravljanju

F
10.9.2007. u 13:15
0
0
Sarajevo: Održan seminar o korporativnom upravljanju
0
Sarajevo: Održan seminar o korporativnom upravljanju
U Bosni i Hercegovini je posljednjih nekoliko godina urađeno dosta u vezi s tržištem kapitala - uspostavljeni su regulatori, berze, ali nemamo adekvatno zakonodavstvo u oblasti upravljanja privrednim društvima. Mislim da je vrijeme da se u BiH pažnja posveti preduzećima, odnosno načinu na koji se upravlja preduzećima i načinu na koji se izvještavaju investitori.
Ovo je rekao danas u Sarajevu projekt-menadžer korporativnog upravljanja Međunarodne finansijske koorporacije - IFC Sanjin Arifagić tokom seminara "Korporativno upravljanje u BiH" , održanog u organizaciji bh. Centra za poslovnu edukaciju i poduzetništvo „Pro educa“ i Društva za savjetovanje, inžinjering i izadavaštvo „Socius“ iz Slovenije.

Arifagić je naglasio da se dobrim koorporativnim upravljanjem predstavlja pravičnost, odgovornost i transparentnost u društvu, jer takvo upravljanje privrednim društvima jasno definira prava dioničara, uspostavlja adekvatne upravljačke strukture koje konkretiziraju prava i odgovornosti članova odbora, uprave i dioničara, a čime se postiže bolji rad koji je u interesu društva i njegovih dioničara.

Korporativno upravljanje, kako je rekao u obraćanju predsjednik Upravnog odbora „Sociusa“ Leonardo Peklar, danas predstavlja novi koncept poslovanja i zbog toga zahtijeva postojanje zakonske regulative koja će postaviti određene standarde u kompanijama – transparentnost, dostupnost pouzdanih i relevantnih informacija i pokazatelja s tržišta kapitala, te spriječiti zloupotrebu prava akcionara.

- Ovaj način upravljanja privrednim društvima se danas u razvijenim sredinama smatra tzv. obaveznim kućnim odgojem. Međutim, zemlje u tranziciji tu imaju najviše poteškoća. Mnoge kompanije su proizvod privatizacije i tu postoji neodgovorno ponašanje diničara, jer nisu uložili keš, rekao je Peklar.

Korporativno upravljanje predstavlja sažetak svih dobrih iskustava i praksi kompanija iz različitih dijelova svijeta, a bh. kompanije se moraju uključiti u ta pravila međunarodnih kapitalskih odnosa ukoliko žele doći na mapu svjetskih investitora, naglasio je.

Sličan seminar bit će sutra održan i u Banjoj Luci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: