BiH
0

Sarajevo: Održan sastanak privrednih komora BiH i Srbije

FENA
Nosioci vlasti i ekonomske politike u BiH i Srbiji moraju mnogo kvalitetnije akceptirati zaključke privrednih subjekata i komora koji su utvrđeni da bi se saradnja poboljšala i unaprijedili poslovni ambijent i trgovinska razmjena dvije zemlje, poruka je današnjeg sastanka održanog u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu.

Na sastanku su predstavnici privrednih komora, resornih ministarstava i institucija BiH s predstavnicima srbijanske privredne komore razgovarali o mogućnostima da se razmjena između dvije zemlje izbalansira i unaprijedi.

Nakon sastanka predsjednik VTK BiH Milan Lovrić na konferenciji za novinare istakao je da su komore preuzele obavezu da probleme koji se javljaju u međusobnim odnosima, prije svega u vanjskotrgovinskoj razmjeni, pokušaju sagledati na pravi način i budu transmisija da se oni rješavaju na pravom mjestu.

U tom smislu je zaključeno da se u naredna dva mjeseca organiziraju sastanci nadležnih ureda, agencija, uprava dvije zemlje radi rješavanja problema i kroz protokole i sporazume od kojih neki već dugo stoje nepotpisani.

Predsjednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin istakao je da je razmjena dvije zemlje u uzlaznoj putanji, ali da to nije ukupni kapacitet i da nivo saradnje može biti veći i kvalitetniji. Naglasio je nužnost otklanjanja barijera, usaglašavanja standarda i poštivanja propisa koji su definisani sporazumom CEFTA i obavezujući za sve zemlje potpisnice.

Bugarin je podsjetio da su na ranijem sastanku komora koji je održan u julu doneseni konkretni zaključci, ali da nije bilo značajnijih pomaka. On je potcrtao ulogu komora u afirmaciji interesa svojih članica, te zadatak nosioca vlasti u stvaranju povoljnijeg ambijenta za poslovanje, zapošljavanje i nove investicije.

Ne može se ignorisati, dodao je Bugarin, da postoje neke špekulativne aktivnosti i određeni nivo sive ekonomije koji najvećim dijelom proizlaze iz neriješenih zakonskih i proceduralnih regulativa.

Srbija je drugi vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine. Ukupna trgovinska razmjena između dvije zemlje lani je iznosila 1,1 milijardu dolara, a ove godine za deset mjeseci premašila je taj iznos.

Srbija ima suficit u toj razmjeni, koji se više odnosi na razmjenu sa RS, dok je sa Federacijom BiH taj odnos prilično izbalansiran, kazao je Bugarin.

Prema njegovim riječima, očekuje se da će ukupna razmjena do kraja godine doseći 1,5 milijardi dolara.