{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Održan prvi sastanak šefova odsjeka za borbu protiv organiziranog kriminala u regiji

F
14.7.2006. u 15:32
0
0
Sarajevo: Održan prvi sastanak šefova odsjeka za borbu protiv organiziranog kriminala u regiji
0
Sarajevo: Održan prvi sastanak šefova odsjeka za borbu protiv organiziranog kriminala u regiji
Prvi regionalni sastanak šefova odsjeka za borbu protiv organiziranog kriminala održan je jučer u Sarajevu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH, koje je bilo organizator sastanka održanog u okviru "BRDO procesa".
Pored predstavnika zemlje domaćina, učestvovali su predstavnici Austrije, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Turske, Slovenije, Srbije, Makedonije i Rumunije.

Značaj ovog sastanka je u tome što je to prvi regionalni skup šefova odjela za borbu protiv organiziranog kriminala koji se održava u okviru "BRDO procesa", s ciljem poticanja regionalne suradnje policijskih agencija, harmonizacije viznog režima i readmisije u regiji na operativnoj razini.

Tematske cjeline sastanaka su bile predstavljanje nacionalnih mehanizama za borbu protiv organiziranog kriminala, razmijena sigurnosnih informacija i praktičnih iskustava te sugestije i smjernice za buduće aktivnosti.

Jednodnevni sastanak je završen zajedničkim zaključcima zemalja učesnica koji se odnose na unapređenje saradnje u borbi protiv organiziranog kriminala između agencija za provođenje zakona na nacionalnim i internacionalnim razinama, potrebu za regionalnom podrškom i uspostavljanjem konvencije UN-a protiv organiziranog kriminala i relevantne Konvencije Vijeća Europe, jačanje policijske suradnje i razmjenu informacija na operativnom nivou i razmjenu najbolje prakse u oblasti organiziranog kriminala na regionalnom nivou.

"BRDO proces" je prije pet godina ustanovljen na inicijativu Slovenije i Austrije, a u cilju suzbijanja organiziranog kriminala, korupcije, trgovine ljudima, ilegalnih migracija i terorizma te razmjene sigurnosnih informacija i praktičnih iskustava na nivou eksperata.

U početku je bio teorijski orjentiran, pa stoga jedan od ciljeva zajedničke Deklaracije konferencije održane u Kranju 2005. je da se fokus prebaci više na operativni nivo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: