|

Sarajevo: Održan prvi sastanak šefova odsjeka za borbu protiv organiziranog kriminala u regiji

Sarajevo: Održan prvi sastanak šefova odsjeka za borbu protiv organiziranog kriminala u regiji
0
F
FENA
14.7.2006. u 15:32
0
komentara
0

dijeljenja
Sarajevo: Održan prvi sastanak šefova odsjeka za borbu protiv organiziranog kriminala u regiji
Prvi regionalni sastanak šefova odsjeka za borbu protiv organiziranog kriminala održan je jučer u Sarajevu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH, koje je bilo organizator sastanka održanog u okviru "BRDO procesa".
Pored predstavnika zemlje domaćina, učestvovali su predstavnici Austrije, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Turske, Slovenije, Srbije, Makedonije i Rumunije.

Značaj ovog sastanka je u tome što je to prvi regionalni skup šefova odjela za borbu protiv organiziranog kriminala koji se održava u okviru "BRDO procesa", s ciljem poticanja regionalne suradnje policijskih agencija, harmonizacije viznog režima i readmisije u regiji na operativnoj razini.

Tematske cjeline sastanaka su bile predstavljanje nacionalnih mehanizama za borbu protiv organiziranog kriminala, razmijena sigurnosnih informacija i praktičnih iskustava te sugestije i smjernice za buduće aktivnosti.

Jednodnevni sastanak je završen zajedničkim zaključcima zemalja učesnica koji se odnose na unapređenje saradnje u borbi protiv organiziranog kriminala između agencija za provođenje zakona na nacionalnim i internacionalnim razinama, potrebu za regionalnom podrškom i uspostavljanjem konvencije UN-a protiv organiziranog kriminala i relevantne Konvencije Vijeća Europe, jačanje policijske suradnje i razmjenu informacija na operativnom nivou i razmjenu najbolje prakse u oblasti organiziranog kriminala na regionalnom nivou.

"BRDO proces" je prije pet godina ustanovljen na inicijativu Slovenije i Austrije, a u cilju suzbijanja organiziranog kriminala, korupcije, trgovine ljudima, ilegalnih migracija i terorizma te razmjene sigurnosnih informacija i praktičnih iskustava na nivou eksperata.

U početku je bio teorijski orjentiran, pa stoga jedan od ciljeva zajedničke Deklaracije konferencije održane u Kranju 2005. je da se fokus prebaci više na operativni nivo.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.