{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Obilježeni Dan Evrope i 50. godišnjica Rimskih ugovora

F
5.5.2007. u 16:11
0
0
Sarajevo: Obilježeni Dan Evrope i 50. godišnjica Rimskih ugovora
0
Sarajevo: Obilježeni Dan Evrope i 50. godišnjica Rimskih ugovora
Sarajevo
Evropske institucije s mandatom u Bosni i Hercegovini organizirale su danas svečanost u centru Sarajeva povodom Dana Evrope i 50. godišnjice od potpisivanja Rimskih ugovora.
U duhu poruke "Ujedinjeni u različitosti" organizatori su u okviru programa naglasili zabavno-edukativne sadržaje za djecu.

Organizirani su također promotivni štandovi Ambasade Njemačke u BiH, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom te EUFOR-a i Evropske policijske misije u BiH.

Rimske ugovore čija je pedesetogodišnjica obilježena ovom svečanošću i kojim je osnovana Evropska ekonomska zajednica, potpisali su 25. marta 1957. Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Luksemburg i Holandija.

Pedeset godina evropske saradnje donijelo je Evropljanima mnogo konkretne koristi - olakšano putovanje u većine zemalja EU bez pasoša i olakšano prekogranično finansijsko poslovanje i transakcije uz pomoć jedinstvene valute - eura, saopćila je Evropska komisija u BiH.

Milioni mladih Evropljana mogu studirati i živjeti u nekoj od zemalja EU na osnovu programa razmjene studenata.

EU je stvorila jedinstveno tržište sa slobodnim kretanjem robe, ljudi, usluga i kapitala. EU je postala najveći donator razvojne i humanitarne pomoći u svijetu i ključni faktor u zaštiti okoliša i unaprjeđenju jednakosti spolova, javnog zdravstva i zaštite potrošača.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: