BiH
0

Sarajevo: Obilježena godišnjica terorističkih napada na Sjedinjene Države

FENA
Jedanaesti septembar 2001. bio je presudan trenutak u američkoj historiji, rekao je danas u Sarajevu američki ambasador u BiH Douglas McElhaney, govoreći na komemoraciji organiziranoj u Ambasadi SAD-a povodom šeste godišnjice terorističkih napada na New York i Washington.

Tog dana, naveo je McElhaney, Sjedinjene Države suočile su se s najgorim zlom nakon što je 19 ljudi izvršilo varvarski napad, usmrtivši na bezobziran način ljude različitih rasa, nacionalnosti i uvjerenja.

Nakon napada 11. septembra 2001. Amerika je odlučila povesti ofanzivu protiv terorista i onih koji im pružaju utočište i podršku, kazao je američki ambasador, istaknuvši da svaki Amerikanac odaje počast nesebičnim muškarcima i ženama iz oružanih snaga, predanim pripadnicima snaga za održavanje javnog reda i provedbu zakona, te pripadnicima obavještajne zajednice koji marljivo rade svaki dan kako bi zaštitili Ameriku, osigurali njenu slobodu i spriječili buduće napade.

McElhaney je, također, istaknuo da Sjedinjene Države zahvaljuju svojim prijateljima iz cijelog svijeta, a posebno narodu BiH, "koji je stajao rame uz rame s nama u momentu naše tragedije".

Komemoraciji u američkoj ambasadi također su prisustvovali lideri vjerskih zajednica u BiH - predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci, nadbiskup vrhosanski Vinko kardinal Puljić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, dok je mitropolita dabrobosanskog Nikolaja predstavljao đakon Mitar Tanasić.