BiH
19

Sarajevo: Obilježena godišnjica stradanja građana na Otoci, granata ubila majku i kćerku

Klix.ba
Delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. -1995., članovi porodica i prijatelji ubijenih, obilježili su danas 23. godišnjicu stradanja građana u ulici Ilije Engela na Otoci.

Položeno je cvijeće na spomen – obilježje i odata počast nevino stradalim sugrađanima. Cvijeće ubijenim sugrađanima položili su i predstavnici Savjeta Mjesne zajednice "Otoka" i Grada Sarajeva.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica podsjetio je ovom prilikom da je na današnji dan 1993. godine na tom lokalitetu granata ispaljena s agresorskih položaja usmrtila četvero civila od kojih dvoje djece.

Tog kobnog dana ubijeni su djevojčica Irma Hadžimuratović, koja je imala nepunih osam godina, njena majka Elvira Hadžimuratović, trinaestogodišnji dječak Jasmin Terović i sugrađanka Vera Kovačević.

"Ovo je samo jedno od mnogobrojnih mjesta, koje potvrđuje, upozorava i obavezuje. Potvrđuje da su zločinci civilno stanovništvo grada Sarajeva tokom opsade ubijali planski i ciljano",kazao je Grabovica.

Upozorio je da trebamo čuvati istinu od zaborava i obavezu da tu istinu prenosimo na buduće generacije i na taj način sačuvamo trajno sjećanje na nevine žrtve, jer i zaborav je zločin.