Cvijeće, odavanje počasti
19

Sarajevo: Obilježena godišnjica bitaka vođenih u herojskom naselju Sokolje

S. Š.
Obilježena godišnjica bitaka u herojskom naselju Sokolje
Polaganjem cvijeća, te odavanjem počasti danas je u Općini Novi Grad Sarajevo, naselju Sokolje, obilježena godišnjica bitaka koje su vođene za odbranu ovog naselja od agresora.

Ovo strateški vrlo bitno uporište odbranjeno je zahvaljujući hrabrim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su spriječili ulazak agresorskih snaga sa zapadne strane u grad Sarajevo.

Pored mnogobrojnih delegacija koje su danas položile cvijeće na spomen obilježju u Sokolju, isto je učinio i počast odao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

U svom obraćanju ministar Osmanović, naveo je kako ovo naselje jedino nosi prefiks herojsko, te kako je mlađe generacije potrebno edukovati o našim herojima odbrane.

"S ponosom mogu da kažem da mi je čast obratiti vam se iz herojskog naselja Sokolje, koje s razlogom nosi taj naziv, a istovremeno ostaje žal što lično nisam imao prilike stati rame uz rame s borcima Sokolja u njihovim borbama protiv agresora. Zahvalnost koju dugujemo našim šehidima, iz dana u dan je emanet koji moramo da opravdamo. Udruženje 'Druga viteška' Novi Grad, taj emanet koji nosimo kroz svoj rad uspijeva da opravda kroz mnogobrojne aktivnost s djecom, šireći tako istinu, te njegujući kulturu sjećanja. Ministarstvo za boračka pitanja će i u narednom periodu nastaviti da podržava sve projekte, koji za cilj imaju sjećanje na naše šehide, ali i upoznavanja naše mladosti s događajima koji su oblikovali našu historiju", istakao je ministar Osmanović.

U želji da se otrgne od zaborava, uspomena na vrijeme kada je branjeno i odbranjeno Sokolje, grad Sarajevo i država Bosna i Hercegovina, prisutni su u okviru prigodnog programa upriličenom za današnje obilježavanje evocirali uspomene iz tog perioda.

U ovom naselju odigrale su se četiri velike bitke, devetog maja i prvog decembra 1992. godine, te 27. januara i 18. marta 1993. godine.