BiH
6

Sarajevo: Obilježen Međunarodni dan sestrinstva

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U prostorijama hotela "Grand", obilježen je Međunarodni dan sestrinstva, u okviru kojeg su dodijeljena priznanja za medicinske sestre i tehničare koji su se penzionisali ove godine.

Predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo (KS), Sead Džomba, je, u izjavi za AA, kazao da se ovaj dan obilježava svake godine u BiH, dodavši da je to, ujedno i prilika da se na dostojanstven način isprate sestre i tehničari.

"Medicinske sestre i tehničari u svom životu i radu, dobivali su jako malo ili nikakvo priznanje ili nagradu. U BiH je jako teško baviti se ovim pozivom. Medicinske sestre nemaju zapažen status kao što ga imaju sestre u evropskim zemljama, nisu dobro plaćeni, nije im priznato obrazovanje iako ga stiču svojim sredstvima... Kadar koji se obrazuje ide na biro i godinama čeka posao", rekao je Džomba, otkrivši da se trenutno na birou nalazi 1.305 medicinskih sestara i tehničara u KS-u. 

On je podsjetio da medicinske sestre rade u jako teškim uslovima, te kazao da se jedna sestra, u prosjeku, mora skrbiti za 20 pacijenata. 

Džomba je rekao kako se ni vlasti ne osvrću na probleme kojima se suočavaju medicinske sestre.

"Mi nemamo Ured za sestrinstvo ni na jednom nivou. Pokušavamo kroz Zakon o sestrinstvu da rješavamo neke svoje probleme", poručio je Džomba.

Međunarodni san sestrinstva prije svega predstavlja priliku za druženje medicinskih sestara, koje, kroz svoj stresan i obiman posao, ne pronalaze vremena za opuštanje.