BiH
7

Sarajevo: NVO pozvao vlasti da implementiraju preporuke UPR-a u oblasti ljudskih prava

Anadolija
Mreža od 150 organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini pozvala je vlast u zemlji na prihvatanje preporuka Univerzalog periodičnog pregleda (UPR) Ujedinjenih nacija (UN) koje se tiču ljudskih prava.

Nakon što je novembru 2014. godine BiH dobila 167 preporuka od drugih članica UN-a, nevladinih organizacija i samoga UN-a, TRIAL, MyRight i Mreža pravde su u ime 150 nevladinih organizacija predstavile stanje ljudskih prava i zajednički pozvale vlasti na njihovu implementaciju.

TRIAL-ova voditeljica programa za žrtve seksualnog nasilja Selma Korjenić, govoreći uime 19 organizacija o pravima žrtava rata, torture, seksualnog nasilja i porodica nestalih osoba, pozvala je vlast da "osigura implementaciju državne strategije za procesuiranje ratnih zločina, usvoji zakon o pravima žrtava torture, te osigura sveobuhvatnu zaštiue svjedoka i žrtava uz pružanje psihološke podrške na svim nivoima prije, za vrijeme i nakon suđenja".

Predstavljajući 65 organizacija mreže MyRight, Fikret Zuko, govoreći o pravima osoba sa invaliditetom, artikulirao je potrebu da se ona ispoštuju. Zuko je kazao da osobe sa invaliditetom žele biti ravnopravne i prihvaćene u društvu i da ih je prevaziđeno izolirati iz društvenih tokova, kao i iz procesa donošenja odluka koje se takvih osoba direktno tiču. 

"Mi imamo pravo na dostojanstven život i tražimo od institucija vlasti da nam obezbijede uslove i pruže mogućnosti da ostvarujemo pravo na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, rehabilitaciju, zapošljavanje, socijalnu sigurnost i porodični život", kazao je Zuko i pozvao vlast da osobe sa invaliditetom uključi u donošenje odluka koje se ih tiču. 

"Nama prava ne daje država, mi prava imamo, ali ih u ovoj državi ne možemo ostvariti", naglasio je Zuko.

U ime Mreže pravde koja okuplja 65 nevladinih organizacija, Snježana Ivandić-Nikolić je skrenula pažnju na neefikasan sistem pravosuđa u zemlji. Upozorila je da zakon o besplatnoj pravnoj pomoći još nije donesen i pozvala vlasti da ga usvoje. Ukazala je i na problem korupcije u pravosuđu BiH zbog, kako je Ivandić-Nikolić rekla, "političkog utjecaja i načina finansiranja pravosuđa". 

Skrenula je pažnju na nepostojanje zakonskog osnova za procesuiranje zločina počinjenih iz mržnje u Federaciji BiH.

"Izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku u Federaciji Bosne i Hercegovine nisu usvojene, što je jedan od glavnih uzroka što se zločini iz mržnje koji su počinjeni u FBiH ne mogu adekvatno procesuirati niti počiniocima dosuditi odgovarajuće kazne", istakla je Ivandić-Nikolić. 

Univerzalni periodični pregled stanja ljudskih prava je instrument Ujedinjenih nacija čiji je cilj poboljšanje poštivanja ljudskih prava u svijetu. Proces uključuje periodični pregled stanja u 193 države članice. UN u obzir uzima državni zvanični izvještaj, izvještaj UN agencije i izvještaj nevladinih organizacija.

Prvi krug izvještavanja je završen 2011. godine. Trenutno je u toku drugi ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda.