{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: NVO pozvao vlasti da implementiraju preporuke UPR-a u oblasti ljudskih prava

A
11.2.2015. u 13:04
7
4
Sarajevo: NVO pozvao vlasti da implementiraju preporuke UPR-a u oblasti ljudskih prava
7
Sarajevo: NVO pozvao vlasti da implementiraju preporuke UPR-a u oblasti ljudskih prava
Mreža od 150 organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini pozvala je vlast u zemlji na prihvatanje preporuka Univerzalog periodičnog pregleda (UPR) Ujedinjenih nacija (UN) koje se tiču ljudskih prava.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Nakon što je novembru 2014. godine BiH dobila 167 preporuka od drugih članica UN-a, nevladinih organizacija i samoga UN-a, TRIAL, MyRight i Mreža pravde su u ime 150 nevladinih organizacija predstavile stanje ljudskih prava i zajednički pozvale vlasti na njihovu implementaciju.

TRIAL-ova voditeljica programa za žrtve seksualnog nasilja Selma Korjenić, govoreći uime 19 organizacija o pravima žrtava rata, torture, seksualnog nasilja i porodica nestalih osoba, pozvala je vlast da "osigura implementaciju državne strategije za procesuiranje ratnih zločina, usvoji zakon o pravima žrtava torture, te osigura sveobuhvatnu zaštiue svjedoka i žrtava uz pružanje psihološke podrške na svim nivoima prije, za vrijeme i nakon suđenja".

Predstavljajući 65 organizacija mreže MyRight, Fikret Zuko, govoreći o pravima osoba sa invaliditetom, artikulirao je potrebu da se ona ispoštuju. Zuko je kazao da osobe sa invaliditetom žele biti ravnopravne i prihvaćene u društvu i da ih je prevaziđeno izolirati iz društvenih tokova, kao i iz procesa donošenja odluka koje se takvih osoba direktno tiču. 

"Mi imamo pravo na dostojanstven život i tražimo od institucija vlasti da nam obezbijede uslove i pruže mogućnosti da ostvarujemo pravo na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, rehabilitaciju, zapošljavanje, socijalnu sigurnost i porodični život", kazao je Zuko i pozvao vlast da osobe sa invaliditetom uključi u donošenje odluka koje se ih tiču. 

"Nama prava ne daje država, mi prava imamo, ali ih u ovoj državi ne možemo ostvariti", naglasio je Zuko.

U ime Mreže pravde koja okuplja 65 nevladinih organizacija, Snježana Ivandić-Nikolić je skrenula pažnju na neefikasan sistem pravosuđa u zemlji. Upozorila je da zakon o besplatnoj pravnoj pomoći još nije donesen i pozvala vlasti da ga usvoje. Ukazala je i na problem korupcije u pravosuđu BiH zbog, kako je Ivandić-Nikolić rekla, "političkog utjecaja i načina finansiranja pravosuđa". 

Skrenula je pažnju na nepostojanje zakonskog osnova za procesuiranje zločina počinjenih iz mržnje u Federaciji BiH.

"Izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku u Federaciji Bosne i Hercegovine nisu usvojene, što je jedan od glavnih uzroka što se zločini iz mržnje koji su počinjeni u FBiH ne mogu adekvatno procesuirati niti počiniocima dosuditi odgovarajuće kazne", istakla je Ivandić-Nikolić. 

Univerzalni periodični pregled stanja ljudskih prava je instrument Ujedinjenih nacija čiji je cilj poboljšanje poštivanja ljudskih prava u svijetu. Proces uključuje periodični pregled stanja u 193 države članice. UN u obzir uzima državni zvanični izvještaj, izvještaj UN agencije i izvještaj nevladinih organizacija.

Prvi krug izvještavanja je završen 2011. godine. Trenutno je u toku drugi ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda.

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: