Nakon požara u Blažuju
0

Sarajevo: Novi smještaj za porodice iz izgorjelih baraka

Piše: A. Kovač
Foto:Ilustracija
Foto:Ilustracija
U požaru koji je izbio jučer oko 6.00 sati u ulici Zujevinska, u naselju Blažuj kod Sarajeva, do temelja je izgorjelo pet baraka. Bez krova nad glavom ostalo je pet porodica. Vlasti KS odmah su reagovale i osigurale im novi smještaj, hranu i kućne potrepštine.

Kako bi smo saznali ko je nadležan da pomogne ovim porodicama, pozvali smo prvo Općinu Ilidža.

"Poslao sam Enesa Čorbu, šefa Službe za kordinaciju rada Mjesne zajednice Općine Ilidža, da obiđe ove porodice i lokalitet zgarišta. Ja sam spremam da ljudima pomognem u skladu sa zakonskim i budžetskim mogućnostima u vidu dodjele jednokratne novčane pomoći. Oni nisu nikad bili naši korisinici za obnovu stambenih objekata, a samim tim pošto su ljudi ostali bez krova nad glavom postaju socijalni slučajevi što je u nadležnosti Centra za socijalni rad, te nadležnog kantonalnog ministarstva“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Amer Ćenanović, načelnik Općine Ilidža.

Latifa Kapetanović, šef službe za pravna pitanja, koordinaciju i informisanje Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo, u izjavi za Sarajevo-x.com kazala je da Centar za socijalni rad KS nije nadležan da rješava stambene potrebe stanovništva nego da je to pitanje koje treba da riješi Općina ili nadležno Ministarstvo, koja za požar nije ni znala dok je nisu pozvali novinari portala Sarajevo-x.com.

Iako je među porodicama koje su u požaru ostale bez krova nad glavom i 11 članova porodice Nusreta Muahmudovića koji je Rom, uposleni u Romskom informativnom centru koji je sastavni dio Vijeća Roma, a čije je sjedište u Sarajevu, također dok ih novinari nisu pozvali, nisu znali ništa o požaru.

Odgovor ko će se pobrinuti za porodice koje su ostale bez krova nad glavom, napokon, stigao je iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

"Emina Dubravić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, posjetila je unesrećene porodice iz ulice Zujevinska koje su zbog požara ostale bez svojih domova. Resorno ministarstvo je obezbjedilo smještaj, pakete pomoći sa prehrambenim artiklima i sredstvima za higijenu, te ćebadi i spužve za spavanje za ove porodice“, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Tako su u objekat Kolektivnog centra "Hrasnica“ na adresi Igmanskih bataljona 39, kojim raspolaže resorno ministarstvo, smještene dvočlane porodice Hilme Konjića i Sonje Milović, tročlana porodica Suvade Šišić, te četvoročlana porodica Nihada Bećirevića. Porodici Nusreta Muahmedovića, čije domaćinstvo broji 11 članova, date su na korištenje dvije stambene jedinice u naselju Gladno Polje.

Naime, požar u barakama u ulici Zujevinska je izbio jučer ujutru u 6.00 sati. Izvršenim uviđajem, koji su obvavili pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i vještak PPZ-a konstatovano je da je do požara došlo usljed neispravnosti na elektro-instalacijama.