Okončana prva faza izgradnje
0

Sarajevo: Nova gasna mreža za Pionirsku dolinu i Jagomir

FENA
Ispitivanjem nove gasne mreže te njenim puštanjem u pogon krajem jula, okončana je prva faza izgradnje dijela gasovoda i rejonske regulacione stanice za lokalitet Pionirske doline i Jagomira.

Za realizaciju projekta izdvojeno je 330.000 KM od čega je iz budžeta Općine Centar izdvojeno 250.000 KM dok je ostatak osiguralo komunalno preduzeće "Sarajevogas“.

KJKP "Sarajevogas“ je osim izrade glavnog projekta također bio izvođač mašinskih i geodetskih radova, dok je firma "Džekos“ bila zadužena za izvođenje građevinskih radova.

Realizacijom prve faze ovog projekta osigurano je kontinuirano snabdijevanje prirodnim gasom naselja Pionirska dolina i "Jagomir I“, dakle, područje između ulica Nahorevska, Hamida Beširevića i Psihijatrijske bolnice "Jagomir“, na površini od 24,4 hektara.

Finansijska podrška Općine Centar projektima izgradnje nove distributivne gasne mreže je u skladu sa Standardom upravljanja okolišem ISO 14001, gdje je jedan od ciljeva smanjenje zagađenja zraka i okoliša, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Općine Centar Sarajevo.