Stanislav Čađo
0

"Sarajevo nema šansu da aktuelizuje priču o reformi policije"

SRNA
Stanislav Čađo
Stanislav Čađo
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je da nastojanja političara iz Sarajeva da ugroze položaj policije RS aktuelizovanjem priče o reformi policije u BiH nemaju nikakve šanse, naročito kada se zna da MUP Srpske ide bar nekoliko koraka ispred ostalih agencija za provođenje zakona u BiH.

"Njihova nastojanja da različitim pokušajima ugroze položaj policije RS već su pomalo postala smiješna, naročito u situaciji kada mi idemo bar nekoliko koraka ispred ostalih agencija za provođenje zakona u zemlji. Veoma sam zahvalan svakom policajcu MUP-a RS koji je svoj posao shvatio ozbiljno i profesionalno, te smo tako i postigli rezultate poput pada stope kriminaliteta, poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju, razbijanja organizovanih kriminalnih grupa na području RS", rekao je Čađo u intervjuu Srni.

On je dodao da sama činjenica da je policija RS opstala u reformi i da je iz nje izašla još bolja daje svima u RS za pravo da budu zadovoljni.

"Naši rezultati rada, koji iz godine u godinu bilježe značajna poboljšanja, razlog su zbog čega je policija RS bez ikakave sumnje najbolja bezbjednosna agencija u zemlji. Ne očekujem da iko aplaudira na te naše rezultate, jer je dovoljna satisfakcija što su tu i što postojimo. Osim toga, to je bila naša obaveza i dužnost. Vlada RS je to učinila, a na građanima je da prosude da li je to dobro ili ne", istakao je Čađo.

On je naveo da po mnogim pitanjima postoji korektna i profesionalna saradnja bezbjednosnih agencija u BiH, ali da se u nekim oblastima, poput terorizma, nailazi na veoma ozbiljne probleme, što najbolje oslikava ukupno stanje u zemlji.

"Neke od bezbjednosnih struktura kao da postoje same radi sebe ili su u nekim drugim funkcijama, ali nisu u funkciji ostvarivanja ukupne bezbjednosti građana. To je stvar koja se mora preispitati i uvesti u one okvire koje je podrazumjevala saglasnost data za njihovo konstituisanje. U suprotnom, one će se vremenom pretvoriti u problematičan i destabilizirajući faktor, a neke od njihovih aktivnosti i postupaka već jesu takvi", rekao je Čađo.

Ministar unutrašnjih poslova RS je rekao da iz razumljivih razloga ne može govoriti o saznanjima MUP-a RS o mogućim terorističkim napadima u RS i njihovom karakteru, ali je naglasio da policija RS bezbjednost građana ne prepušta slučaju.
"Mogu samo reći da je MUP RS ozbiljna institucija, koja bezbjednost građana ne prepušta slučaju, već čini sve što je moguće da ona bude bolja. Zato nam je veoma važno da građani imaju povjerenje u policiju RS i da podijele sva svoja bezbjednosno interesantna saznanja i informacije sa nama. To je prije svega u njihovom interesu, ali i u interesu očuvanja ukupne stabilnosti RS", naveo je Čađo.

On nije želio da komentariše nezvanične informacije da takozvanih terorista "spavača" ima i u RS.

"Želim samo da naglasim da živimo u eri opšte globalizacije, koja gotovo nijedan kutak na planeti ne ostavlja izolovanim i van uticaja i mogućnosti postojanja problema sa kojima se čovječanstvo susreće", rekao je Čađo.

On je rekao da je jedna u nizu aktivnosti koja je doprinijela da MUP RS iz godine u godinu radi kvalitetnije i postiže bolje rezultati to što se u svojim redovima bori protiv korumpiranih pripadnika, te istakao da je za tri godine više od hiljadu policajaca bilo predmet disciplinske, a neki i krivične istrage.

"Prije skoro tri godine počeli smo sa realizacijom projekta suzbijanja korupcije u MUP RS kojim smo, prije svega, javno poručili ne samo policajcima, već i građanima da nećemo tolerisati koruptivno, niti bilo koje drugo neprofesionalno ponašanje naših pripadnika. Ovaj projekat već na samom početku je opravdao očekivanja, a početkom 2009. godine donijeli smo i Akcioni plan koji je zaokružio cijelu ovu priču", istakao je Čađo.

On je precizirao da je u prvih šest mjeseci ove godine podneseno 77 inicijativa za pokretanje disciplinskog postupaka protiv 112 radnika, 11 izvještaja tužilaštvu protiv 12 pripadnika MUP-a i osam prekršajnih prijava protiv devet radnika MUP-a RS.
Čađo je dodao da je suspendovano 19 pripadnika MUP-a, a da su, osim inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka, rukovodioci osnovnih organizacionih jedinica donijeli i 207 rješenja o izricanju disciplinske mjere, zbog lakše povrede radne dužnosti za 246 radnika.

"Više puta sam ponovio, a ponoviću još jednom - nećemo tolerisati korupciju u svojim redovima. U tom smislu smo radili i na profesionalizaciji policije, odnosno uvođenja opreme koja će spriječiti manipulacije. Uvodimo nove radare koji onemogućavaju bilo kakve zloupotrebe, vozila u kojima se snima ponašanje policajca na službenoj dužnosti, započeli smo projekat informatizacije rada policije, koji bi umnogome trebalo da doprinese, ne samo sprečavanju korupcije, već i profesionalnijem i efikasnijem radu", rekao je Čađo.

Govoreći o teškim krivičnim djelima, poput ubistava, Čađo je naveo da u prvoj polovini ove godine krivična djela protiv života i tijela bilježe pad za 16,7 posto u odnosu na isti perid prošle godine, kao i da je ukupna rasvjetljenost dosta visoka i iznosi 99,2 posto.

"Pad krivičnih djela protiv života i tijela bilježimo već duže vrijeme. U 2009. godini evidentirano ih je 3,6 posto manje nego 2008. godine. Činjenica je da je procenat rasvijetljenosti ovih krivičnih djela dosta visok i iznosi 99 posto, što također govori radu policije Srpske", zaključio je Čađo.