BiH
2

Sarajevo neće biti među kandidatima za ZOI 2022.

Piše: J. H.
Ruska novinska agencija RIA jutros je objavila vijest kako je Sarajevo među potencijalnim kandidatima za Zimske olimpijske igre 2022. godine. Međutim, iz Olimpijskog komiteta BiH demantirali su ove navode.

Osim glavnog grada BiH, RIA je kao potencijalne kandidate navela gradove Almaty (Kazahstan), Nica (Francuska), Minhen (Njemačka), Oslo (Norveška), Barcelona (Španija), Lviv (Ukrajina) St. Moritz i Davos (Švicarska), piše RIA.

Kako je za portal Klix.ba kazao Said Fazlagić, generalni sekretar OK BiH, raduje ga činjenica da je neko Sarajevo ponovo stavio među kandidate za Zimske olimpijske igre. Međutim, u narednih deset ili 20 godina, od olimpijade u Sarajevu neće biti ništa jer ne postoji ljudska niti materijalna pretpostavka za takvo nešto.

Da bi olimpijci ponovo došli su Sarajevo, potrebno je bez greške organizirati Zimski evropski olimpijski festival mladih (EYOF), koji će se 2017. godine održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

"Moramo fantastično organizirati EYOF 2017. godine i to bi nam bila prva i posljednja referenca da bismo uopšte mogli ući u razmatranje kao neki ozbiljan kandidat", kaže Fazlagić za naš portal.

Ukrajinci vjeruju da će upravo ta zemlja biti domaćin Zimskih olimpijskih igara za devet godina. Glavni promotor ukrajinskog domaćinstva ZOI 2022. godine bit će proslavljeni skakač s motkom Sergej Bubka, koji je ujedno na čelu Olimpijskog komiteta Ukrajine.

Krajnji rok za kandidatsku prijavu je 14. novembar ove godine, a ime domaćina Svjetski olimpijski komitet će obznanit na ljeto 2015.

Domaćin sljedećih Zimskih olimpijskih igara bit će ruski Sochi, dok će ZOI 2018. biti održane u Pyeongchangu u Južnoj Koreji.