{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Naučna konferencija o sigurnosti građana u tranzicijskim zemljama

F
31.5.2006. u 11:54
0
0
Sarajevo: Naučna konferencija o sigurnosti građana u tranzicijskim zemljama
0
Sarajevo: Naučna konferencija o sigurnosti građana u tranzicijskim zemljama
Fakultet kriminalističkih nauka (FKN) u Sarajevu organizirao je danas međunarodnu naučnu konferenciju "Sigurnost građana u tranzicijskim zemljama".
Ovaj skup se održava u okviru tradicionalnih petih dana kriminalističkih nauka, a kojim se obilježava 13. godišnjica osnivanja ovog fakulteta.

Konferencija je okupila brojne naučne djelatnike u ovoj oblasti iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i s Kosova, koji s
naučnoistraživačkog aspekta razmotraju pitanja savremenih sigurnosnih izazova.

Namjera skupa je da predstavi istraživanja sigurnosnih pojava u regionu, s posebnim osvrtom na probleme organiziranog kriminala, korupcije, terorizma, trgovine ljudima, krijumčarenja migranata.

Direktor Instituta za kriminologiju i sigurnosne studije FKN-a u Sarajevu prof. dr. Ramo Masleša ustvrdio je da su i nakon 15 godina od početka procesa demokratizacije na ovim prostorima pojedina društva u tranziciji još ranjiva.

To je dovelo do raznih oblika devijacija koje opterećuju sigurnosnu situaciju. Došlo je do evidentnog porasta organiziranog kriminala kao najsloženije prijetenje za sigurnosnu i socijalnu stabilnost.

Kako ističe Masleša, cijena koju zbog tih devijacija pojedina društva u tranziciji plaćaju ogleda se u sveukupnim krizama i privrednom zaostajanju, a sve je veća nesigurnost građana u raznim oblastima života i rada.

Stoga agencije za provedbu zakona moraju biti još efikasnije i proaktivne na preveniranju i eliminiranju svih devijacija koje opterećuju sigurnosnu zbilju u ovim društvima.

Također, planiranje, organiziranje i izvođenje aktivnosti iz oblasti politike suprotstavljanja kriminalitetu, kako je rečeno, treba da se bazira na pouzdanim i sistematičnim podacima o pojavnim oblicima kriminaliteta i strukturi i funkcioniranju sistema suprotstavljanja.

To se posebno odnosi na BiH, koja treba osigurati prihvatanje ovih instrumenata kako bi unaprijedila svoj sistema reagiranja na kriminalitet i bila kompatibilna s drugim državama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: