BiH
10

Sarajevo: Nastavljeni inspekcijski nadzori u oblasti zaštite zraka

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Inspekcijski nadzori u oblasti zaštite zraka tokom trajanja proglašenih epizoda "Upozorenje", "Pripravnost" i "Uzbuna" povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku za Kanton Sarajevo, u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS (KUIP) određeni su prioritetnim.

"Inspektori su radili pojačano, vikendom i u punom kapacitetu, a u postupak nadzora, osim inspektora zaštite okoliša, bile su angažirane i druge nadležne inspekcije shodno ovlaštenju", potvrdila je Feni glasnogovornica KUIP KS Vildana Brdarić.

Prema podacima Inspektorata urbanističko-građevinske, ekološke i komunalne inspekcije na osnovu provedenih kontrola donesenih rješenja javnih preduzeća koja se bave proizvodnjom i distribucijom toplotne energije, konstatovano je da su ta preduzeća postupila u skladu s Odlukom operativnog štaba.

"Izvršeno je i 27 kontrola postrojenja za proizvodnju toplotne energije, snage veće od 50 kw na čvrsta goriva i lož ulja. Zbog utvrđenih nepravilnosti doneseno je šest rješenja o upozorenju, te izdato šest prekršajnih naloga u iznosu od 8.100 KM"; navela je Brdarić.

Kantonalna komunalna inspekcija u postupku kontrole čistoće javnih površina i saobraćajnica u KS izvršila je 28 kontrola, te za utvrđene prekršaje izdala osam prekršajnih naloga u iznosu od 6.000 KM.

Brdarić je naglasila da se inspekcijski postupci nastavljaju i dalje shodno utvrđenom planu i programu rada, kao i u skladu sa zahtjevima i sugestijama Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Posebno se upozoravaju obveznici izrade internih operativnih planova da su u skladu s Planom interventnih mjera od 22. decembra, dužni, najkasnije 48 sati nakon prestanka epizode, dostaviti zbirnu informaciju o poduzetim mjerama tokom trajanja epizode.

Informacije se trebaju dostaviti Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, a za nepostupanje prema odredbama Plana interventnih mjera predviđene su novčane kazne u iznosu od 1.000 do 5.000 KM za pravne subjekte i od 500 do 1.000 KM za fizičke osobe.

Zbog značajnog pada vrijednosti čvrstih čestica u zraku, naredbom Operativnog štaba KS prekjučer su ukinute epizode "Upozorenje" i "Pripravnost" povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Naredba je donesena nakon što je putem automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka, dva dana prije njenog donošenja, zabilježen pad vrijednosti čvrstih čestica u zraku - PM10.

Istovremeno, od Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Kantonu Sarajevo prognozirana je nestabilna vremenska situacija, čime su prema Poglavlju III, tačka 4. Plana interventnih mjera bili stečeni uslovi za donošenje naredbe.