BiH
0

Sarajevo: Narednih dana temperatura do -18°C

FENA
Ovih dana se i u BiH sa istoka proširila anticiklona koja je zahvatila veći dio Evrope, donijevši stabilizaciju vremena i razvedravanje, ali i iznimno niske, posebno jutarnje temperature, izjavio je Feni pomoćnik direktora Hidrometeorološkog zavoda BiH Željko Majstorović.

U Sarajevu je jutros izmjereno minus 14 stepeni. Te će se vremenske prilike zadržati još dan do dva te se očekuje dosta hladno vrijeme sa temperaturama i do minus 18 stepeni, potvrdio je Majstorović.

On navodi kako se sa novim frontom i novim padavinama očekuju nešto veće temperature, koje će i dalje biti u minusu, iako ne toliko niske.

Kraj januara i početak februara proći će u znaku niskih temperatura, uglavnom nižih od višegodišnjeg prosjeka i sa povremenim, uglavnom snježnim padavinama. One bi naročito trebale biti obimne u periodu između 5. i 10. februara, s tim što će temperature u drugoj polovini februara ići iznad višegodišnjeg prosjeka i hladnoće će jenjavati.

  • Ove zime nema govora ni o kakvim temperaturnim rekordima u BiH niti će biti tako katastrofalno niske temperature kao što su zabilježene ovih dana u Rusiji i nekim dijelovima Evrope. Samo prije tri godine, 2003., u Sarajevu januar je imao najnižu temperaturu sa minus 20 stepeni celzijusa, iako čak ni to nije najveći rekord u Sarajevu, kazao je Majstorović.