BiH
17

Sarajevo: Naredne godine počinje sanacija starogradske ulice Safvet-bega Bašagića

Klix.ba
Ulica Safvet-bega Bašagića, jedna od najdužih i najprometnijih ulica u Starom Gradu, koja vodi od Baščaršijskog trga pa sve do ispod Grličića brda, bit će sanirana i asfaltirana tokom naredne godine.

Pošto je riječ o projektu koji iziskuje značajna ulaganja, sanacija će se raditi u tri dijela.

Prema riječima načelnika Općine Stari Grad, Ibrahima Hadžibajrića riječ je o projektu koji će početi naredne godine, a već su pokrenute aktivnosti na izradi projektne dokumentacije.

“S obzirom na to da je u izradi nacrt budžeta Općine Stari Grad za 2017. godinu, planirat ćemo sredstva za ulicu Safvet-bega Bašagića jer je ona jedan od prioriteta i to smo obećali građanima", rekao je načelnik.

Pošto je riječ o finansijski značajnim ulaganjima, projekat će se realizovati u fazama, odnosno u tri faze.

"Dogodine počinjemo radove u gornjem dijelu ulice, od nekadašnje auto-kuće 'Nose'“, kazao je Hadžibajrić.

Prema informacijama iz Službe za komunalne poslove, dio ulice Safvet-bega koji će se raditi dug je preko 900 metara, a planirano je da se uradi novi asfalt uz izdizanje slivnika, šibera i rešetki, kao i novi trotoari čiji će nivo onemogućavati parkiranje automobila.

Prva faza radit će se na dijelu od ulice Mihrivode do raskrsnice sa ulicom Pirin brijeg, u dužini od 275 metara. Druga faza obuhvatit će 364 metra ulice od Pirinog brijega do ulice Ulomljenica, a treća od Ulomljenice do Bakija, u dužini od 266 metara. Vrijednost svih radova iznosit će preko 750.000 KM.