BiH
63

Sarajevo: Na parkingu na Otoci dešavaju se pljačke i napadi, Općina će preuzeti kontrolu

Piše: Š. B.
Stanari Gradačačke ulice u sarajevskom naselju Otoka već godinama muku muče sa grupom osoba koje uznemiravaju ne samo njih, već i slučajne prolaznike kao i korisnike parking prostora iza tržnog centra Merkur. Često se dešavaju pljačke i napadi, a nerijetko ova grupa naplaćuje parking ljudima koji ne znaju da je parkiranje besplatno.

Kako nam je rekao jedan od stanara obližnje zgrade, problem je postao nepodnošljiv u posljednjih pola godine. Grupa mladića, od kojih su neki i maloljetni, svakodnevno prave probleme, buku, napadaju prolaznike i naplaćuju parking.

"Ciljaju starije ljude, djevojke koje prolaze same, otimaju stvari, a dešavalo se i da bacaju kamenje na one koji im se suprotstave. Nose torbice i bez problema uzimaju novac za parkiranje od ljudi koji ne znaju kako je parkiranje na tom prostoru besplatno", kazao je stanar čije je ime poznato redakciji.

Stanari su se povodom ovog problema obraćali policiji, mjesnoj zajednici i socijalnoj službi, budući da se pretpostavlja da u ovome učestvuju i maloljetnici, međutim ništa nije dalo rezultate.

Kako kažu stanari, policijska patrola bi došla poslije svakog poziva, otjerala grupu prekršilaca, ali oni bi se vraćali odmah po odlasku policije.

Jedina institucija kod koje su stanari imali uspjeha jeste Općina Novi Grad. Tačnije, obratili su se Edini Gabeli, predsjedavajućoj Općinskog vijeća koja je obavila sastanak sa predstavnicom stanara ulice Gradačačka.

"Stanari insistiraju da Općina preuzme kontrolu nad parkingom i riješi ovaj problem. Obavijestila sam načelnika Semira Efendića koji bi trebao naredne sedmice održati sastanak sa stanarima i predstavnicima mjesne zajednice i trebao bi zauzeti jedinstven stav u skladu s uredbom o organizaciji naplate parkinga u KS-u", rekla je Gabela.

Prema članu 6, općine u skladu s ovom odredbom donose propis o uređenju, korištenju i naplati parkinga kod objekata kolektivnog stanovanja, poslovnih prostora i drugih objekata na svojim područjima.

Stanari traže naplaćivanje parkinga, čime bi se ne samo riješio problem kriminala koji se ovdje odvija, već bi pomoglo i punjenju općinskog budžeta. Oni predlažu naplatu do 16 sati popodne, dok bi se malom broju stanara koji ovdje parkiraju automobile, omogućio besplatan parking. Jedan od prijedloga jeste i zapošljavanje demobilisanog borca koji bi bio plaćen za čuvanje i nadgledanje parkinga.