BiH
0

Sarajevo: Mladi SDP-a odali počast Bošku i Admiri

FENA
Članovi Foruma mladih Socijaldemokratske partijea (SDP) BiH u Kantonu Sarajevo danas su povodom 20 godina od smrti Admire Ismić i Boška Brkića, ''sarajevskih Romea i Julije'', posjetili groblje Lav u Sarajevu gdje su im odali počast i položili cvijeće.

Iz Foruma mladih navode da su ''sarajevski Romeo i Julija'' na današnji dan u 17 sati 1993. godine ubijeni na Vrbanja mostu te da oni kao mladi osjećaju potrebu da sačuvaju od zaborava ljude i priču koja je obišla cijeli svijet.

Admira i Boško su primjer zajedništva i prevazilaženje nacionalne netrpeljivosti što je, kako navode, i ideja članova ovog foruma. Mediji iz cijelog svijeta objavili su tragičnu sarajevsku priču o Admiri Ismić i Bošku Bati Brkiću koji su ubijeni kada su 18. maja 1993. godine pokušali otići iz opkoljenog grada.

Sarajevski Romeo i Julija spremali su se za vjenčanje, ne znajući da se Sarajevu i BiH sprema zlo. Pomračenim umovima je smetao svako ko je drugačiji od njih, a Admira i Boško nisu mogli, nisu željeli da ulaze u lavirinte mržnje.

Voljeli su se i mislili su da ljubav može pobijediti sve. Godinu dana živjeli su pod opsadom, a onda su odlučili da pokušaju otići iz Sarajeva. Preko zajedničkih prijatelja, dogovorili su prelazak, nisu mogli sanjati, slutiti, zamisliti da će Vrbanja most biti onaj most koji vodi u vječnost.

Na polovini mosta snajperskim metkom agresor je prvo pogodio Boška, a zatim Admiru. Poginuli su onako kako su i živjeli, zagrljeni i zaljubljeni.

SDP