{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Misa Večere Gospodnje u katedrali na veliki četvrtak

F
5.4.2007. u 13:04
0
0
Sarajevo: Misa Večere Gospodnje u katedrali na veliki četvrtak
0
Sarajevo: Misa Večere Gospodnje u katedrali na veliki četvrtak
Kardinal Vinko Puljić predvodit će misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, 5. aprila, u 18 sati u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, javlja KTA.
U večernjim satima četvrtka Velike sedmice započinje sveto Vazmeno trodnevlje.

Misom Večere Gospodnje slavi se spomen ustanovljenja Euharistije ili spomen Gospodnje Pashe po kojoj se trajno uprisutnjuje novozavjetna žrtva pod sakramentalnim znakovima. Isto tako slavi se i spomen ustanovljenja svećeničkog reda po kojem se u svijetu trajno ponazočuje Kristovo poslanje i žrtva. Ujedno se pokazuje ljubav kojom nas je Krist ljubio sve do smrti.

Na Misi Večere Gospodnje pjeva se Slava popraćena zvonjavom zvona, koja zašute do liturgije vazmenog Bdijenja. Isto tako liturgija se odriče uporabe orgulja. U ovom dvostrukom odricanju uz zastiranje križeva možemo vidjeti dvostruki post, i to "post ušiju" i "post očiju".

Nakon propovijedi uslijedit će obred pranja nogu kada će kardinal Puljić oprati noge dvanaestorici vjernika. Tako će po Kristovu primjeru dati znak da kršćani trebaju biti služitelji svojoj braći i sestrama. Ljubiti ljude znači prihvatiti ih, pomagati im i služiti im. Poslije popričesne molitve prenosi se Sveto otajstvo na pohranu na pokrajnji oltar u dnu katedrale i tu će se čuvati sve do liturgije vazmenog Bdijenja. U četvrtak navečer katedrala će ostati otvorena do 21 sat. Na Veliki četvrtak bit će prigoda za ispovijed u katedrali od 16 do 18 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: