BiH
86

Sarajevo: Mirno okupljanje građana, nezadovoljstvo radom domaćih i međunarodnih institucija

Piše. D.K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Više desetina građana okupilo se danas ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu kako bi iskazali nezadovoljstvo radom izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti, te međunarodnih institucija u BiH.

Organizator mirnog okupljanja, koje je počelo u simboličnih "pet do 12", je Vijeće građana u BiH.

Koordinator ovog vijeća Drenko Koristović izjavio je novinarima da je očit kriminal političkih oligarhija koje su 20 godina na vlasti.

"Iz ove institucije 50 državnih službenika je u roku od dvije godine ukralo dvije i po milijarde KM. Mi od međunarodne zajednice tražimo da pod hitno napravi potpuno novu reviziju i reformu sudstva, tužilaštva i policije i da ih depolitizuje, jer je činjenica da su te tri osnovne poluge vlasti i sve sigurnosne agencije BiH direktno stavljene pod političku pasku kriminalne vlasti, kao i da su u sprezi sa kriminalom i političkom oligarhijom koja 20 godina sistemski pljačka ovu zemlju", rekao je Koristović.

Kako je naveo, BiH je suočena sa pljačkom više stotina milijardi dolara i predstavlja posljednji "El Dorado" u Evropi za pranje para.

"Vidite li sve ove nove velelepne zgrade? To su sve pare koje su pokradene od ovoga naroda i investirane ovdje. To je pranje para", smatra Koristović.

Građani su se, dodao je, danas okupili da izraze nezadovoljstvo radom svih nivoa vlasti - Vijeća ministara BiH, sigurnosnih agencija, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, sudstva, tužilaštva i policije.

"Posebno smo nezadovoljni radom međunarodne zajednice - Vijeća za implementaciju mira (PIC), Ureda visokog predstavnika (OHR), UN i Evropske unije (EU). Oni svi znaju ko krade u ovoj zemlji i ko su pravi izvršioci i nalogodavci neviđenih krađa u BiH, ali i dalje ništa ne čine", naveo je Koristović.

Podsjeća da je međunarodna zajednica dala ovlasti OHR-u i visokom predstavniku, koji u posljednjih osam godina u BiH ne čini ništa da spriječi kriminal.

"To ujedno znači da su i direktni saučesnici u svom kriminalu koji se ovdje dešava. Da pravosudne institucije, sigurnosne agencije i policija rade svoj posao, 99 posto službenika koji sjede u ovoj instituciji i na drugim nivoima vlasti završili bi u zatvorima, jer znaju da su involvirani u kriminal, a ništa ne čine", istaknuo je Koristović.

Na upit novinara zašto se danas okupilo svega nekoliko desetina građana, Koristović je kazao da ih to neće i ne može obeshrabriti.

"Ako vam kažem da su akademska zajednica i Dekanat na Univerzitetu u Sarajevu izdali naredbu studentima da ne smiju izlaziti na proteste, možete onda misliti šta se radi po institucijama u kojima su ljudi zaposleni i kakav se na njih vrši pritisak. Mene uopšte ne interesuje broj demonstranata, nama je bitan kontinuitet", naveo je Koristović.

Ističe da svi vinovnici pljačke moraju biti kažnjeni, a njihova nezakonito stečena imovina mora biti oduzeta i vraćena pravim vlasnicima - državi i narodu BiH.

"Međunarodna zajednica ima saznanja ko sve krade u BiH i tome mora stati ukraj, a vinovnike pljačke strpati u zatvor", zaključio je Koristović.

Okupljeni građani nosili su zastave RBiH i BiH, kao i petnaestak transparenata na kojima je, između ostalog, pisalo: "Dijasporo, hoću i ja gore", "Obraza nemaju, guzu im čuva policija", "Akademici i hrsuzi, znate li gdje je BiH?", "Bez protesta mi ne bismo postojali", "Nećemo odustati od BiH", te "Poplava ogoljela političare. Gdje je tal?".

Demonstranti su najavili da će svoje zahtjeve, koje bi trebali konkretizirati tokom mirnog okupljanja, uputiti Vijeću ministara i Parlamentu BiH.