{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Milion KM za obnovu fasada na zgradama iz austrougarskog perioda

F
10.5.2007. u 14:37
0
0
Sarajevo: Milion KM za obnovu fasada na zgradama iz austrougarskog perioda
0
Sarajevo: Milion KM za obnovu fasada na zgradama iz austrougarskog perioda
Sarajevo
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i ministar stambenih poslova Kantona Sarajevo Čedomir Lukić potpisali su danas Protokol o udruživanju novca Grada i Kantona Sarajevo za obnovu fasada na zgradama iz austrougarskog perioda koje podliježu posebnoj kulturno-historijskoj zaštiti.
Protokolom je predviđena sanacija fasada na stambeno-poslovnom nizu od šest objekata na Obali Kulina bana, od Drvenije do Ćumurije, dva objekta u ulici Ćumurija, od Hotela "Central" do obnovljene fasade zgrade SKD "Prosvjeta", jedan objekt na Baščaršiji u ulici Mali Mudželiti br. 3, objekt Vrhbosanske nadbiskupije u ulicima Kaptol i Mehmeda Spahe, objekti u ulici Hiseta br. 1 i br. 3 na Marijin-Dvoru, te preostali objekt (Gradina) u ulici Maršala Tita.

I ove godine Grad je za realizaciju ovog projekta izdvojio milion KM i realizirat će ga u partnerstvu s Ministarstvom stambenih poslova KS-a koje je izdvojilo i udružilo novac u uznosu od 500.000 KM.

Pri kraju je tenderska procedura za odabir izvođača radova na četiri objekta i očekuje se da do kraja mjeseca otpočnu radovi na sanaciji fasada na objektima Obala Kulina bana br. 24 i 26, uglovnica Titova i Radićeva (Gradina), te na objektu u ulici Mali Mudželiti br. 3 na Baščaršiji.

Gradonačelnica Semiha Borovac je kazala je da se projekt realizira s ciljem zaštite i unapređenja kulturno-historijske baštine. Također, namjera je grad Sarajevo učiniti ambijentom ugodnog življenja i upotpuniti mu izgled evropske metropole i prestižne turističke destinacije.

Ministar Lukić je naveo da je KS cijeneći pozitivne ocjene građana na započeti projekt obnove fasada ove godine izdvojio značajnije iznose u odnosu na prošlu. Izrazio je nadu da će građani Sarajeva i turisti biti još zadovoljniji ambijentalnom slikom Sarajeva nakon ovogodišnje obnove fasada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: