{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Milion KM za obnovu fasada na zgradama iz austrougarskog perioda

F
10.5.2007. u 14:37
0
0
Sarajevo: Milion KM za obnovu fasada na zgradama iz austrougarskog perioda
0
Sarajevo: Milion KM za obnovu fasada na zgradama iz austrougarskog perioda
Sarajevo
Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i ministar stambenih poslova Kantona Sarajevo Čedomir Lukić potpisali su danas Protokol o udruživanju novca Grada i Kantona Sarajevo za obnovu fasada na zgradama iz austrougarskog perioda koje podliježu posebnoj kulturno-historijskoj zaštiti.
Protokolom je predviđena sanacija fasada na stambeno-poslovnom nizu od šest objekata na Obali Kulina bana, od Drvenije do Ćumurije, dva objekta u ulici Ćumurija, od Hotela "Central" do obnovljene fasade zgrade SKD "Prosvjeta", jedan objekt na Baščaršiji u ulici Mali Mudželiti br. 3, objekt Vrhbosanske nadbiskupije u ulicima Kaptol i Mehmeda Spahe, objekti u ulici Hiseta br. 1 i br. 3 na Marijin-Dvoru, te preostali objekt (Gradina) u ulici Maršala Tita.

I ove godine Grad je za realizaciju ovog projekta izdvojio milion KM i realizirat će ga u partnerstvu s Ministarstvom stambenih poslova KS-a koje je izdvojilo i udružilo novac u uznosu od 500.000 KM.

Pri kraju je tenderska procedura za odabir izvođača radova na četiri objekta i očekuje se da do kraja mjeseca otpočnu radovi na sanaciji fasada na objektima Obala Kulina bana br. 24 i 26, uglovnica Titova i Radićeva (Gradina), te na objektu u ulici Mali Mudželiti br. 3 na Baščaršiji.

Gradonačelnica Semiha Borovac je kazala je da se projekt realizira s ciljem zaštite i unapređenja kulturno-historijske baštine. Također, namjera je grad Sarajevo učiniti ambijentom ugodnog življenja i upotpuniti mu izgled evropske metropole i prestižne turističke destinacije.

Ministar Lukić je naveo da je KS cijeneći pozitivne ocjene građana na započeti projekt obnove fasada ove godine izdvojio značajnije iznose u odnosu na prošlu. Izrazio je nadu da će građani Sarajeva i turisti biti još zadovoljniji ambijentalnom slikom Sarajeva nakon ovogodišnje obnove fasada.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: